REAKCIJE

Staša Košarac o ukidanju kosovskih taksi na robu iz BiH: Bilo bi poželjno da nema uvjetovanja u tom procesu

U okviru jednogodišnjeg predsjedavanja CEFTA-om insistirat će na dodatnom protokolu 7 za rješavanje sporova

Košarac: Treba biti oprezan. Arhiv

Avaz.ba

1.4.2020

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac oglasio se povodom informacije o ukidanju kosovskih taksi na robe iz naše države.

- Informiran sam o odluci privremenih institucija Kosova da takse na robe iz BiH i Srbije budu ukinute, ali o tome još nemam zvanično obavještenje niti stav Sekretarijata CEFTA-e.

Mislim da treba biti vrlo oprezan imajući u vidu mogućnost uvođenja mjera reciprociteta i ograničenog roka važenja odluke o ukidanju taksi od privremenih institucija Kosova. Bilo bi poželjno da nema uvjetovanja u tom procesu – kaže Košarac.

Ministar je želio naglasiti da bi ukidanje jednostrano uvedenih taksi pozitivno utjecalo na vanjskotrgovinsku razmjenu, uz nadu da će privrednici iz BiH biti adaptirani za nastavak poslovne saradnje s firmama na Kosovu.

- Sasvim je jasno da je Priština uvođenjem taksi grubo prekršila CEFTA sporazum. Zbog toga ćemo u okviru jednogodišnjeg predsjedavanja BiH CEFTA-om insistirati na dodatnom protokolu 7 za rješavanje sporova između CEFTA strana – navodi se u saopćenju Košarca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.