REAKCIJA Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS

Golić: Neprihvatljiva gradnja odlagališta na Trgovskoj gori

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori nalazi se na području hrvatske općine Dvor

Avaz.ba
01.04.2020 14:35

Ministarica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS

Foto: Arhiv

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i dalje se oštro protivi gradnji odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, koja se nalazi u blizini granice s BiH, i iskoristit će sve zakonske mogućnosti da bude zaštićeno zdravlje stanovništva, rečeno je za Srnu u ovom ministarstvu.

– Iskoristit ćemo sve zakonske mogućnosti koje imamo u skladu sa međunarodnim pravom i obavezama koje proističu iz međunarodnih konvencija da zaštitimo zdravlje i interese stanovništva u slivu Une, koje bi bilo ugroženo radom ovog objekta – poručili su iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Iz ovog ministarstva naveli su da, uprkos krizi u kojoj se cijeli svijet nalazi zbog pandemije koronavirusa, budno prate aktivnosti Hrvatske u vezi sa potencijalnom gradnjom odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

  • Planirano odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori nalazi se na području hrvatske općine Dvor
    Planirano odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori nalazi se na području hrvatske općine Dvor Foto: Arhiv

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i energetiku Hrvatske dalo je Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane “Krško” na upotrebu lokaciju kasarne Črkezovac u Dvoru.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori nalazi se na području hrvatske općine Dvor, ali i u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj i oko 900 metara od zaštićenog područja, Parka prirode “Una”.

Procjene pokazuju da bi odlagalište otpada ugrožavalo više od 250.000 stanovnika u slivu Une.

Predsjedništvo BiH ranije je usvojilo zaključke, kojima se traži od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Komentari

NA VRH