REAKCIJE

Duvnjak za "Avaz": Dok ne dobijemo odobrenje za sjednicu, neka nas Vlada FBiH ne čeka i neka usvaja uredbe

Očekujem da usvojimo izmjene i dopune Poslovnika o radu, kojima bismo osigurali normalan rad oba doma Parlamenta FBiH u stanju nesreće i vanrednim okolnostima

Duvnjak: Mi moramo raditi. Arhiv

Piše: F. K. / Avaz.ba

1.4.2020

Jasmin Duvnjak, član Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH i predsjednik Kluba Bošnjaka, kazao je za "Avaz" da je u stalnoj komunikaciji sa predsjedavajućim Doma naroda Tomislavom Martinovićem, sekretarom i članovima Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH.  

Zakonodavna funkcija

- Mi moramo raditi i svojim radom osigurati vršenje naše zakonodavne funkcije u skladu s Ustavom FBiH, naravno uz poštivanje zdravstveno-sigurnosnih preporuka i naredbi te dozvole nadležnih kriznih štabova. Očekujem da usvojimo izmjene i dopune Poslovnika o radu, kojima bismo osigurali normalan rad oba doma Parlamenta FBiH u stanju nesreće i vanrednim okolnostima. Nove odredbe Poslovnika omogućile bi da se sjednice mogu zakazivati i održavati online, korištenjem informacionog sistema i elektronskih platformi – ističe Duvnjak.

Kaže da je održao i telefonske konsultacije sa svih 17 delegata u Klubu Bošnjaka.

- Kolege su spremne za aktivan rad i preuzimanje odgovornosti. Nije vrijeme za apstinenciju od parlamentarnog rada, ali ni za avanture s nesagledivim posljedicama... Slijedit ćemo uputstva struke i naredbe institucija. Delegati smatraju da se mora dati podrška aktivnostima Vlade u ovo krizno doba. Pretpostavljam da postoje različita gledišta u pogledu mjera koje će se poduzimati, ali ohrabruje konstruktivan odnos i zajednička fokusiranost da Vladu podržimo u dva osnovna pravca - zaustavljanje širenja epidemije koronavirusa i jačanje zdravstvenog sektora te, paralelno s tim, program konkretnih i efikasnih mjera stabilizacije i oporavka privrede – poručuje Duvnjak te nastavlja:




Otvorena pitanja

- Naglašavam, dok mi ne dobijemo odobrenje za rad i ne održimo sjednice, dajem punu podršku našoj Vladi da, radi sveobuhvatne borbe protiv koronavirusa i ekonomsko-socijalnih posljedica koje nam već sada donosi ova teška epidemija, ne čeka i da donosi uredbe sa zakonskom snagom i na taj način odgovorno i promptno djeluje i rješava sva otvorena pitanja. Zdravlje i sigurnost građana su najbitniji, ali se ne smije dozvoliti da rapidno (eksponencijalno) rastu posljedice epidemije po privredu i standard radnika – zaključuje Duvnjak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.