VATIKAN

Silvije Tomašević iz Vatikana: Vidjeti Papu na misi bez vjernika je šokantno

Može se očekivati da će Italijani tek početkom maja moći izlaziti vani. Zapravo smatra se da će tada biti ukinut strogi karantin, kaže Tomašević

Tomašević: Molitve se održavaju bez vjernika. Agencije

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

1.4.2020

Hrvatski novinar i publicista Silvije Tomašević doajen je među novinarima koji godinama izvještavaju iz Vatikana. 

Tomašević je u svojoj karijeri, prateći Svetu Stolicu, vidio i doživio svašta, ali, kaže, ova situacija s koronavirusom je nešto posebno i nikad viđeno.

Izlazak u trgovinu

Ističe da se i sam nalazi u izolaciji, kao i većina građana Italije, te da se mora pridržavati svojih obaveza. 

- Ja sam u izolaciji. Međutim, budući da radim novinarski posao, koristim Skype za intervjue s predsjednicima i profesorima. Održavamo svoje veze, a možemo izaći samo u trgovinu i kupiti novine svako jutro - kaže nam na početku Tomašević.

Papa Franjo: Poduzete sve mjere opreza. AFP

Ističe da je situacija u Italiji alarmantna te da ni stručnjaci još nisu sigurni kada će sve ovo prestati.

- Prvi put se susreću s ovakvom pandemijom. Prema nekim pretpostavkama i izračunima o tome kako je rasla krivulja, moglo bi se očekivati da će tek početkom maja Italijani moći izlaziti vani. Zapravo, smatra se da će tada biti ukinut strogi karantin. Neće odmah sve biti otvoreno, nego će to biti postepeno ukidanje nekih zabrana - kaže nam Tomašević.

Pozitivna vijest

Naglašava da je jučer došla jedna pozitivna vijest iz Italije, odnosno Lombardije. 

- Pretpostavlja se da se ta uzlazna linija krivulje zaustavlja. Hoće li početi sada silazna, to treba tek vidjeti - pojašnjava Tomašević.

Na kraju ističe da je izuzetno neobično vidjeti prazne ulice Rima, a posebno je upečatljivo održavanje misa bez vjernika.

- Vidjeti Papu samog na misi je gotovo šokantno. I predstojeće obraćanje za Uskrs bit će bez vjernika. Obredi za Veliku nedjelju i križni put, koji su se ranije održavali pred Koloseumom, a kojima su znale prisustvovati hiljade vjernika, ovoga puta bit će samo u prisustvu Pape i najbližih saradnika - kaže naš sagovornik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.