RAZGOVOR

Metju Fild za "Avaz": BiH je ozbiljno odgovorila na prijetnju koronavirusa

U BiH smo vidjeli ozbiljne odgovore, dobre nivoe saradnje i jasnu solidarnost među građanima, kaže Fild

Fild: Ozbiljna situacija u cijelom svijetu. Arhiv

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

1.4.2020

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild (Matthew Field) kazao je u razgovoru za "Dnevni avaz" da je trenutno stanje zbog pandemije koronavirusa izuzetno teško i ozbiljno. 

- Generacijama se već nismo susreli s ovakvim zdravstvenim izazovom. U BiH smo vidjeli ozbiljne odgovore, dobre nivoe saradnje i jasnu solidarnost među građanima. Ali trebat će nam čak i više u periodu pred nama - kaže Fild.

Drastični koraci

Kako ističe, s ljudske strane je izuzetno teško gledati i svaki dan slušati vijesti o novim smrtnim slučajevima širom svijeta. 

- Svima nam treba biti jasno da ovo nije obični virus i da moramo poduzeti drastične korake da bismo zaustavili stepen širenja ili "izravnali krivulju". Osim svih negativnih vijesti, puno je i pozitivnih primjera gdje se ljudi trude da daju sve od sebe, pomažu jedni drugima, pokazuju hrabrost i rade pravu stvar - kazao je Fild.

Fild: Ozbiljna situacija u cijelom svijetu. Arhiv

Naglašava da je zbog cijele situacije povećan osjećaj solidarnosti širom svijeta.

- Nebitno sjedite li kući u Dalasu ili Delhiju, Glasgovu ili Goraždu, vrlo je vjerovatno da ste suočeni s istim izazovima i brigama. U tom smislu, mislim da ovaj period može poslužiti za oživljavanje našeg saosjećanja. Također se nadam da će sve više lidera, po uzoru na veliki broj njih do sada, odgovoriti na izazove - rekao je Fild.

Ključni poslovi

Osvrnuo se i na mjere koje su donijele vlasti u BiH. Ističe da je ovo bio ozbiljan odgovor na ozbiljnu situaciju. 

- Mislim da građani ovdje dobro znaju da je ova promjena u životnim tokovima tu iz najboljeg razloga i da svi trebamo dati svoj doprinos. Za mnoge to jednostavno znači ostati kući. Ali ja posebno cijenim sve one koji obavljaju ključne poslove - prodavačice i prodavači, dostavni vozači, farmaceuti, komunalni radnici i mnogi drugi da bismo mi, ostali, mogli nastaviti živjeti sigurno - rekao je Fild.

Dan ispunjen veselim prekidima

Pojasnio je da on, ali i skoro cijela Ambasada Velike Britanije rade od kuće. 

- To može predstavljati izazov, ali sam otkrio da mogu skoro sav posao uraditi i od kuće. Održavam sastanke s ministrima putem telefonskih i videopoziva, koordiniram međunarodnu pomoć s drugim ambasadorima.... U isto vrijeme djeca su nam kući, tako da mi je dan ispunjen i veselim prekidima kada oni vježbaju čitanje, imaju čas muzičkog ili čak fizičkog - kaže Fild.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.