SARAJEVO

Premijer Nenadić: Za sedam do deset dana stižu nova zaštitna oprema i respiratori

Osigurano je i snabdijevanje medicinskom i zaštitnom opremom, rekao je Nenadić

Nenadić: Zadovoljavajući broj respiratora. Arhiv

Avaz.ba

1.4.2020

Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo, izjavio je da je KS spremno odgovorio na izazove koje je sa sobom donijela pandemija koronavirusa kada su u pitanju smještajni kapaciteti oboljelih.

Nenadić je rekao da je Kanton Sarajevo osigurao karantin, a da se u njemu nalazi 18 ljudi, studenata, koji su prošle sedmice stigli iz Italije. Premijer je istaknuo da je ovo prvi put nakon više od 50 godina da Kanton ima karantin. 

Posljednji put je to bilo za vrijeme epidemije variole vere.  

- Osigurano je i snabdijevanje medicinskom i zaštitnom opremom. Preko UNDP-a, za sedam dana dolazi do isporuke nove zaštitne opreme, a za desetak dana određena količina respiratora. Na postojeću količinu, mislim da će to biti zadovoljavajući broj - rekao je Nenadić.

Nenadić: Najavio novi set mjera za područje Kantona Sarajevo. Arhiv

Najavio je i novi set mjera za područje Kantona Sarajevo, koje će biti u skladu sa mjerama koje propiše Federalni štab civilne zaštite.

- U odnosu na osnovni paket, mi ćemo spremno odgovoriti koji je to dodatni paket mjera i šta KS može uraditi. Što se tiče KS, naredbe mogu biti samo šire, nikako uže - poručio je Nenadić.

Podsjećamo, do sada je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 28 slučajeva zaraze koronavirusom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.