SARAJEVO Press Kriznog štaba Vlade Federacije BiH

Drljača: Penzije i socijalne naknade imaju prioritet i bit će blagovremene

U Federaciji obavljena 1.652 testiranja, od čega je 216 osoba bilo pozitivno, rekao Čerkez

Avaz.ba

Vesko Drljača

Foto: Printscreen


Federalni zvanični i danas su se obratili javnosti s najnovijim informacijama o pandemiji koronavirusa.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, prema posljednjim podacima, obavljena su 1.652 testiranja, od čega je 216 osoba bilo pozitivno na infekciju koronavirusom, kazao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

- Pozitivno je bilo 119 žena i 97 muškaraca. Danas je testirano 317 osoba, od čega su 34 bile pozitivne. Ova je bolest nova, nepoznata i kojom možemo biti svi zaraženi. Nemojmo stigmatizirati ljude koji su u samoizolaciji. Zbog straha od nepoznatog društvo je počelo stigmatizirati takve osobe - rekao je Čekez. 

Kazao je da to može izazvati brojne probleme, mnogi bi, naprimjer, mogli oklijevati da se rano jave sa simptomim ili da se ne pridržavaju mjera. 

Rekao je da će se broj zaraženih povećavati, ali da je optimistična vijest da je 80 posto zaraženih imalo blage simptome.

  • Danas je testirano 317 osoba, od čega su 34 bile pozitivne

    Danas je testirano 317 osoba, od čega su 34 bile pozitivne

    Foto: Printscreen


Zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača potvrdio je da će isplata penzija i socijalnih naknada koje se primaju iz budžeta biti blagovremena.

U Federaciji 270.000 penzionera prima penzije putem banaka, a 130.000 njih je starije do 65 godina te Drljača naglašava da su penzije prioritet u isplatama iz budžeta, a trezorsko poslovanje garantira stabilnost.

- Kriznom štabu predloženo je da dozvoli kretanje starijima od 65 godina u vrijeme isplate penzija i to je period od 5. do 10. u mjesecu kako bi oni koji penzije primaju putem komercijalnih banaka mogli preuzeti penzije. Kako je pojasnio, pandemija novog koronavirusa imat će dugoročne posljedice po zdravlje građana, stabilnost ekonomije i socijalnu sigurnost posebno ranjivih kategorija društva, a naredni period je neizvjestan i nepredvidiv te je samim tim nametnuta potreba zajedničkog djelovanja - dodao je Drljača

Ocijenio je da je zabrinutost građana opravdana, ali uvjerava građane da su Federalna vlada i njeni timovi pravovremeno djelovali na zaštiti zdravlja i održavanju socijalne i ekonomske stabilnosti. 

NA VRH

Podijeli članak na