ZVANIČNO

U RS od sutra na snazi Uredba o mjeri neposredne kontrole cijena

Ograničenje marži primjenjuje se na sve vrste brašna i hljeba

Od sutra nove mjere. Ilustracija

Srna

1.4.2020

U Republici Srpskoj sutra na snagu stupa Uredba o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena, koju je Vlada Republike Srpske donijela kao privremenu mjeru radi sprečavanja poremećaja na tržištu u vezi sa snabdijevanjem robom, nastalih usljed širenja koronavirusa.

Uredbom je propisano ograničavanje marži svih učesnika u lancu snabdijevanja robom ili proizvodima tako da ne prelaze nivo marži te robe ili tih proizvoda koji je evidentiran na dan 5. marta 2020. godine, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Kazne za prekršioce Uredbe, u zavisnosti od toga da li je riječ o poduzetniku, privrednom društvu ili odgovornom licu u privrednom društvu, u rasponu su od 5.000 do 10.000 KM, ističu iz Ministarstva.

Razlog za propisivanje ove mjere jeste prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca, radi zaštite ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta.

Ograničenje marži primjenjuje se na sve vrste brašna i hljeba, peciva i sve vrste drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica, mlijeko i mliječne proizvodi, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, rižu, tjestenine, sve vrste svježeg mesa i mesnih prerađevina, ribu i prerađevine od ribe, mesne i riblje konzerve, vodu za piće, voće i povrće.

Od sutra nove mjere. Ilustracija

Ograničenje marži odnosi se i na sve vrste negaziranih sokova, sirće, jestivo ulje, svinjsku mast, maslac, maslo i margarin, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, zatim na prerađenu hranu na bazi žitarica i dječju hranu za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, hranu za posebne medicinske potrebe, hranu pogodnu za osobe netolerantne na gluten.

Uredba se primjenjuje na pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenske uloške, deterdžent za veš, deterdžent za suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku, uključujući koncentrirani alkohol, sredstva za održavanje higijene predmeta i prostora, toaletni papir, paste za zube, zaštitne kombinezone i drugu zaštitnu i medicinsku odjeću i obuću, zaštitne naočale i vizire, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele.

Ograničenje marži primjenjuje se i na hirurške zaštitne maske, plastične maske s tekstilnim filterom, papirne maske, zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3, posteljinu i ostali veš za zdravstveni sistem, varikinu i ostala dezinfekciona sredstva, asepsol, medicinski alkohol, sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlja biljaka, stočnu hranu i komponente za stočnu hranu i vještačko đubrivo.

Inspekcijski nadzor nad primjenom Uredbe obavljat će Uprava za inspekcijske poslove RS posredstvom tržišnog inspektora RS i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave.

Stupanjem ove uredbe na snagu prestala je da važi Uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo, koja je bila u primjeni od 18. marta, a koja je donesena kao privremena mjera neposredne kontrole cijena radi zaštite životnog standarda stanovništva zbog situacije nastale pojavom  koronavirusa u Republici Srpskoj.

Ministarstvo trgovine i turizma će, u saradnji s nadležnim inspekcijama, udruženjima potrošača i ostalim nadležnim organima, nastaviti da prati situaciju na tržištu u vezi s snabdijevanjem i cijenama, te u slučaju opravdanih razloga poduzeti i druge odgovarajuće mjere za svaki oblik eventualnog neprimjerenog i nepoštenog ponašanja trgovaca, ističe se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.