MODRIČA

Nova lokacija karantina za osobe koje stižu iz inozemstva

Na području općine Modriča nema novooboljelih od koronavirusa

Sa zasjedanja Štaba. S. Jeremić

Piše: S. J. / Avaz.ba

1.4.2020

Štab za vanredne situacije opštine Modriča održao je sjednicu na kojoj je razmatrano trenutno stanje na području ove općine kada su u pitanju preventivne i sve druge mjere koje se poduzimaju u vezi s aktuelnom epidemiološkom situacijom zbog koronavirusa

Na sjednici je razmatrana i lokacija koja će biti namijenjena za karantin za osobe koje dolaze iz inozemstva.

Na području općine Modriča nema novozaraženih koronavirusom. Od početka epidemije registrirana su tri oboljela, a pod zdravstvenim nadzorom nalaze se 304 osobe. Kako bi se spriječilo širenje virusa, osim ranije uvedenih mjera, predloženo je da se OŠ „Sutjeska“ stavi na raspolaganje i opremi za karantin osobama koje dolaze iz inozemstva.

- Epidemiološka situacija u Modriči je nepromijenjena. Imamo tri oboljela. Pored postojećeg karantina danas ćemo formirati još jedan za osobe iz inostranstva. Ne želimo da se miješaju oni koji su testirani s onima koji to još nisu. Ako budemo poštovali mjere koje dolaze od Štaba za vanredne situacije RS, koje su odlične i s kojima mi usklađujemo naše, imamo šansu da bolje prođemo u ovoj situaciji - rekao je Mladen Krekić, komandant Štaba za vanredne situacije i načelnik općine Modriča.


Krekić: Prezentirao nove mjere. S. Jeremić

Jedna od novih mjera je da trgovine bijelom tehnikom, vodomaterijalom i sanitarijama, građavinskim materijalom, auto dijelovima, dijelovima za poljoprivredne mašine, elektromaterijalom, keramike, boja i lakova, te automehaničari, vulkanizeri i autopraonice mogu raditi od 7-15 sati.

- Jedan dio mjera koje smo danas donijeli su u cilju da podstaknemo poljoprivrednu proizvodnju, pa se tako određene uslužne radnje moraju otvoriti i imaće ograničeno radno vrijeme. Štab je donio odluku da pomogne Domu zdravlja sa 10.000 KM za kupovinu vozila za prevoz lica sa granica, uz pokretanje donatorske akcije za prikupljanje dodatnih sredstava - dodao je Krekić.

Opština Modriča doniraće i 10.000 maraka modričkom Domu zdravlja za nabavku vozila koje će služiti za prevoz lica od graničnog prelaza do karantina, a dodatna sredstva će se pokušati obezbijediti od donacija, zaposlenih u opštinskoj upravi i privrednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.