TELEFONSKI SASTANAK

Čović-Tusk: Primarni ciljevi zaštita zdravlja ljudi i ekonomska stabilnost BiH

Razmijenili su informacije o različitim mjerama uvedenim širom Evrope za uspješno prevladavanje krize izazvane koronavirusom, s posebnim osvrtom na restriktivne i poticajne mjere uvedene u BiH

Čović i Tusk: Članstvo u EU ostaje visoki prioritet BiH. Arhiv

Avaz.ba / Fena

1.4.2020

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao je danas telefonski sastanak s predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Donaldom Tuskom

Tokom sastanka, razmijenili su informacije o različitim mjerama uvedenim širom Evrope za uspješno prevladavanje krize izazvane koronavirusom, s posebnim osvrtom na restriktivne i poticajne mjere uvedene u BiH, saopćeno je iz HDZ-a BiH. 


Razgovaralo se i o mjerama prevladavanje krize izazvane koronavirusom. Arhiv

Također, komentirali su kapacitete zdravstva i ekonomije u BiH, ističući da su primarni ciljevi zaštita zdravlja i sigurnosti te ekonomske stabilnosti stanovnika i preduzeća širom zemlje. Razgovarali su i o inicijativi upućenoj čelnicima Evropske unije, predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen (von der Leyen) i predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju (Sassoli).

Inicijativa traži izuzimanje Bosne i Hercegovine i drugih zemalja zapadnog Balkana iz odluke EU kojom se zabranjuje izvoz medicinske opreme za zaštitu od koronavirusa.  

Čović i Tusk zajednički su reafirmirali posvećenost evropskom putu Bosne i Hercegovine kao najistaknutijem vanjskopolitičkom cilju. Članstvo u Evropskoj uniji, naglasili su, i dalje ostaje visoki prioritet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.