STAVOVI Burno među dvojicom članova kolektivnog šefa države

Dodik napao Džaferovića: Zloupotrijebio instituciju Predsjedništva i pozivnice za Potočare slao u svoje ime

Pozivnice ste mogli da uputite samo privatno ili kao član Organizacionog odbora za obilježavanje zločina u Srebrenici, a ni u kom slučaju u ime Predsjedništva BiH, bez saglasnosti i ostalih članova, naveo Dodik

Avaz.ba

Dodik poručio Džaferoviću: Predsjedništvo BiH odluke o vođenju vanjske politike može donositi samo konsenzusom

Foto: Arhiv


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je kolegi iz Predsjedništva Šefiku Džaferoviću pismo u kojem je ukazao na to da je slanjem pozivnica pojedinim zvaničnicima da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima zloupotrijebio poziciju i samu instituciju Predsjedništva.

Netačna poruka

- Upoznat sam da ste 5. februara uputili pozivnice predsjednicima nekoliko država, direktorima i šefovima međunarodnih organizacija, kao i ambasadorima da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula ove godine, čime ste zloupotrijebili funkciju i instituciju Predsjedništva BiH jer ste poslali netačnu poruku da Predsjedništvo BiH učestvuje u organizaciji spomenutog skupa - istaknuo je Dodik u pismu.

Naglasio je da ta tema nikad nije bila na dnevnom redu sjednica Predsjedništva BiH niti je slanje pozivnica za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici zajednički stav Predsjedništva BiH, navodeći da je Džaferović slanjem pozivnica zloupotrijebio poziciju člana Predsjedništva BiH, kao i samu instituciju.

- Gospodine Džaferoviću, podsjećam Vas da ste pozivnice mogli da uputite samo privatno ili kao član Organizacionog odbora za obilježavanje zločina u Srebrenici, a ni u kom slučaju u ime Predsjedništva BiH, bez saglasnosti i ostalih članova Predsjedništva BiH. Ovim činom ne samo da ste zlonamjerno zloupotrijebili poziciju, već ste obmanuli državnike i ambasadore - konstatirao je Dodik.

On je u pismu naveo kako u BiH žive tri konstitutivna naroda - Srbi, Hrvati i Bošnjaci u dva entiteta - Republika Srpska i Federacija BiH, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH.

- U tom pogledu, Predsjedništvo BiH odluke o vođenju spoljne politike može da donosi samo konsenzusom, što Vi niste poštovali i time ste prekršili Ustav BiH - naglasio je Dodik.

  • Dodik uputio Džaferoviću pismo

    Dodik uputio Džaferoviću pismo

    Foto: Arhiv


On je naveo da je Džaferoviću "poznato da su za Srbe i srpski narod događaji u i oko Srebrenice jednostrano prikazani, da su u i oko Srebrenice stradali i Bošnjaci i Srbi i drugi narodi i da se zbog toga zločini samo nad jednim narodom ne mogu kvalifikovati kao genocid".

- Zato smatram da bi trebalo da uvažavate i stavove srpskog naroda u vezi sa ovim pitanjem, koji su Vam jako dobro poznati - poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u pismu upućenom Džaferoviću.

Dodik je, također, obavijestio predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da mu je pozivnicu da prisustvuje komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula ove godine "samoinicijativno uputio član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović te da o tome nikada nije razgovarano na sjednici Predsjedništva".

- Želim da Vas obavijestim da je pozivnicu Vama i drugim predsjednicima država, predstavnicima međunarodnih organizacija i ambasadorima samoinicijativno uputio bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. O obilježavanju komemorativnog skupa i pozivanju šefova država i vlada nikada nije odlučivalo Predsjedništvo, odnosno o njemu se nije raspravljalo na sjednici Predsjedništva BiH, koje je zaduženo za vođenje spoljne politike BiH, tako da Predsjedništvo BiH tim povodom nije ni zauzelo stav - istaknuo je Dodik u pismu upućenom Đukanoviću.

U pismu je Dodik naveo da Predsjedništvo BiH ni na jedan način ne učestvuje u obilježavanju komemorativnog skupa u Srebrenici, te da je upućivanje pozivnica lični gest Džaferovića, a ne stav kolektivnog organa Predsjedništva BiH.

- Kvalifikacije tragičnih događaja u Srebrenici, koje je iznio Džaferović u svom pozivnom pismu, a koje ste i Vi na isti način iznijeli, apsolutno su neprihvatljive, jednostrane i sigurno ne doprinose procesu pomirenja. Kao što bi trebalo da Vam je poznato, u tragičnom građanskom ratu u BiH nastradao je veliki broj djece, žena i muškaraca svih nacionalnosti, razorena je privatna i javna imovina, te je veliki broj lica napustio svoje domove.

Takođe, kao predsjedniku susjedne zemlje, trebalo bi da Vam je poznato da je žrtava bilo na svim zaraćenim stranama. U tragičnom sukobu u BiH, svi su ratovali protiv svih, ali nažalost, žrtve su i danas, 25 godina nakon okončanja sukoba, predmet političke manipulacije - istaknuo je Dodik u pismu upućenom Đukanoviću.

Nenadoknadiv gubitak

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine naveo je da svaki izgubljeni život predstavlja nenadoknadiv gubitak za ovu zemlju i ne može biti manje ili više značajan od drugih života.

- Pokušaji "viktimizacije" jednog naroda i stvaranje "zločinca" od drugih, doprinosi daljim podjelama ionako podijeljenog društva u BiH. Vašim stavom svrstali ste se na stranu isključivo predstavnika jednog naroda i miješajući se u unutrašnja pitanja BiH dodatno ste narušili ionako složene unutrašnje odnose u BiH - zaključio je Dodik u pismu upućenom Đukanoviću.

NA VRH

Podijeli članak na