RAZGOVOR

Željko Komšić za "Avaz": Ogroman izazov bit će obnavljanje privrede

Država je dobro odgovorila izazovu kada je u pitanju pandemija koronavirusa

Komšić: Država će morati intervenirati u privredi. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

1.4.2020

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i lider DF-a, rekao je jučer za „Avaz“, komentirajući pandemiju koronavirusa i trenutnu situaciju u BiH, da je ovo sigurno najveći sigurnosni izazov s kojim se kao društvo, ali i kao država suočavano od Dejtona do danas. 


Maksimalan napor

On je pojasnio da je naš zdravstveni sistem pred najvećim izazovom. 

- Moj dojam je da ljudi u zdravstvenom sistemu ulažu maksimalne napore, stoga im i mi koji smo sada pod njihovom zaštitom moramo pomoći koliko god možemo. Naravno, ogroman izazov će biti revitalizacija privrede. Država će morati intervenirati u privredi da bi se spasili zdravi privredni subjekti - rekao je Komšić.

Komšić: Država će morati intervenirati u privredi. Arhiv

Naglasio je da je država za sada primjereno odgovorila izazovu.

- Ako pogledamo brojke, vidjet ćemo da stanje u BiH nije ništa lošije, ako nije i bolje nego u nekim drugim državama koje nemaju one probleme koje mi imamo - kazao je Komšić. 

Ide prilagodba

Prokomentirao je i Nacrt budžeta Vijeća ministara koji je upućen Predsjedništvu BiH. 

- Dokument je tek stigao u Predsjedništvo. Koliko sam mogao vidjeti, radi se o nacrtu koji je Vijeće ministara pripremilo u skladu sa situacijom prije proglašenja epidemije. Sugerirat ću kolegama u Predsjedništvu da prije usvajanja prijedloga budžeta Predsjedništvo vrati Vijeću ministara nacrt na doradu sa zahtjevom da on prilagodi stanju pandemije i realnim potrebama u novonastalim okolnostima - rekao je Komšić.

Nema opuštanja

Na pitanje može li se uraditi više kada je u pitanju pandemija, Komšić je odgovorio da se uvijek može bolje.  

- Moja osnovna poruka građanima jeste da se svi zajedno držimo uputa nadležnih institucija. Nalazimo se u onoj fazi kada se borba protiv pandemije lomi na ovu ili onu stranu. Ne trebamo se opuštati, to, naravno, ne znači da moramo strahovati, ali se ne smijemo opuštati - kaže Komšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.