REAKCIJE

Bajrović: 2020. godina za hotelijerstvo je izgubljena, otpustili smo manji broj radnika

Sve rezervacije za ovu godinu su otkazane, posljedice zbog pandemije bit će vrlo teške, rekao je Bajrović

Bajrović: Hotelijeri već iskristalizirali svoje zahtjeve. Avaz

Piše: S. Muhić / Avaz.ba

1.4.2020

Rasim Bajrović, generalni dirketor „Europe Groupa“, koji je vlasnik sarajevskih hotela „Evropa“ i „Holiday“, kazao je za „Dnevni avaz“ da nije tačno da su otpustili sve radnike.

- Mi smo manji broj radnika kojima je ugovor o radu istekao i radnika koji su bili zaposleni u našem društvu na određeno radno vrijeme već poslali na biro za zapošljavanje. Svi naši uposlenici koji su u stalnom radnom odnosu nisu otpušteni i njih je više od 220. Svi zajedno očekujemo konkretnu pomoć države - kazao je Bajrović. 

On je dodao da je za hotelijerstvo u BiH 2020. godina već izgubljena.

- Kao što znate, nadležne institucije su nam 15. marta zabranile rad. Sve rezervacije za ovu godinu su otkazane. Posljedice zbog pandemije bit će vrlo teške. Svi hoteli u Kantonu Sarajevo su zatvoreni, mnogi poslodavci već su počeli s otpuštanjem radnika i ukoliko se svi nivoi vlasti ne uključe u spašavanje hotelijerstva, bit će jako teško sačuvati radnike i likvidnost firmi – rekao je Bajrović.

Prema njegovim riječima, hotelijeri u BiH već su iskristalizirali svoje zahtjeve i očekivanja pomoći od države.

- Očekujemo da nam država refundira plaće radnicima do aprila 2021. godine u iznosu o kojem ćemo se dogovoriti s Vladom i ne smije se ići ispod minimalne plaće u FBiH. Također, očekujemo da nas oslobode direktnih poreza (porezi na dohodak i doprinosi) do aprila 2021. godine, da nam plaćanje režijskih troškova prolongiraju do aprila 2021. i umanje cijene za 50 posto. Tražimo i da nas oslobode svih parafiskalnih nameta u potpunosti te da se naloži u bankama da nam kredite zamrznu do aprila sljedeće godine – kazao je Bajrović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.