MODRIČA

Zuhrudin i Šeherzada Zilić iz Tarevaca inate se godinama: Sve zajedno rade, zato su uspješni

Sin sa porodicom morao preseliti u Njemačku zbog bolesti supruge

Zuhrudin i Šeherzada Zilić. Avaz

S. Jeremić

1.4.2020

Supružnici Zilić iz Tarevaca kod Modriče uspješni su farmeri duži niz godina. Pandemija koronavirusa nije ih obeshrabrila, ali vjeruju da će mjere nadležnih biti korigovane kako bi i oni sa preko 65 godina života mogli realizovati proljetnu sjetvu. 

Zuhrudin Zilić slovi za jednog od najuspješnijih farmera i proizvođača mlijeka na području Modriče.

- Imam 22 grla goveda, odnosno devet muznih krava, a ostalo su junad i bikovi. Imao sam ja 45 grla, ali snaha se razbolila, pa je sin sa porodicom preslio se u Njemačku kako bi snahu liječili. Nadam se da će djeca biti dobro, a ja i moja Šaza ćemo sve zajedno postići - govori Zuhrudin Zilić.

Kaže da je problem nedostatak radne snage.

- Kada su djeca otišla, mi smo prepolovili stočni fond. Međutim, teško je naći vrijednog radnika, a posla je mnogo. Kada mogu naći, angažujem radnika. Kada ne mogu, radimo ja i Šaza što možemo, što ne možemo to propada i šta da se radi. Imamo zemlju u zakup, imamo dosta stočne hrane. Ipak, nedostatak radne snage zabrinjava - podvlači ovaj vrijedni Tarevljanin.

Zuhrudin Zilić kaže da se može živjeti od prodaje mlijeka.

- Plasman je zagarantovan, da tako kažem. Ne mogu se žaliti. Redovno odvoze mlijeko, redovno plaćaju. Subvencije su tu, one ne kasne. Ja sve razumijem, svaku turobnost vremena. Hvala njima što o nama brinu kroz te podsticajne mjere - ističe Zilić. 

Vrijedni poljoprivrednik iz Tarevaca brine se da li će zbog pandemije koronavirusa moći blagovremeno realizovati proljetnu sjetvu. Ima više od 65 godina, ali se nada razumijevanju nadležnih. 

- Situacija nije sjajna. Nedavno su moje kolege sa traktorima vršili dezinfekciju Modriče i prigradskih dijelova. Žao mi je što zbog svojih godina nisam mogao pomoći. Ne znam kako ćemo ove godine posijati. Nismo bili spremni za sjetvu, a ona je na pragu. Ne smijemo izlaziti iz kuće i dvorišta. Ako ja ne odem posijati, neće niko za mene to uraditi. Šta će i kako će biti, ko zna - sliježe ramenima ovaj farmer.

Zuhrudin Zilić primjer je uspješnog poljoprivrednog proizvođača čiji rezultati rada mogu biti ohrabrenje za mlađe. Vrijedi pokušati.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.