NA LICU MJESTA

Tuga: Pogledajte prazne ulice Sarajeva, Zenice, Žepča, Jajca, Banovića, Livna, Bijeljine...

U svim gradovima mogu se vidjeti samo osobe i vozila koja imaju odobrenja od nadležnih organa

Sa ulica bh. gradova. Avaz

Piše: E. D. A. / Avaz.ba

1.4.2020

Žepče - Avaz
Žepče - Avaz
Zenica - Avaz
Zenica - Avaz
Dnevni avaz
+20

Na području cijele Bosne i Hercegovine tačno u 20 sati stupila je na snagu mjera zabrane kretanja građana, odnosno policijski sat koji će trajati do 5 sati ujutro. 

U to vrijeme ulice bh. gradova, koje su do jučer bile preplavljene građanima i vozilima, izgledaju sablasno prazne. Reporteri „Avaza“ iz Sarajeva, Zenice, Žepče, Jajca, Banovića, Livna, Bijeljine, Fojnice, Bugojna Tuzle... zabilježili su fotografije koje u svima nama uzrokuju tugu i podsjećaju na neka ne tako lijepa vremena.


Neodgovorni pojedinci

U svim gradovima mogu se vidjeti samo osobe i vozila koja imaju odobrenja od nadležnih organa. Istina, bude neodgovornih pojedinaca koje policija uredno sankcioniše.

Naš repoter iz Žepča javlja da građani striktno poštuju naredne Općinskog štaba civilne zaštite i mjere zabrane kretanja Federalnog kriznog štaba u periodu od 20 sati do 5 sati ujutro. U posljednja 24 sata pripadnici Policijske uprave Žepče izdali su svega jedan prekršajni nalog zbog nepoštivanja naredbi Federalnog štaba civilne zaštite, dok kršenja samoizolacije nije bilo.

I Gradiščani striktno poštuju mjere zabrane kretanja od 20 sati noću do pet ujutro. Ulice i šetališta su prazna, nema ni automobila ni pješaka. Prazni su i parkovi, a savski kej, koji bi u ovo doba godine bio bi krcat, prazan je zbog nesretnog koronavirusa.

Stanovnici grada na Savi na vrijeme su obavili neophodne poslove i zatvorili se u kuće i stanove. Poznato je da ne radi ni jedan ugostiteljski objekat, radno vrijeme završeno je i u trgovačkim centrima. Ulicama s vremena na vrijeme prože policijska patrola, a pored policije rade zdravstvene ustanove i dežurne službe u gradu. Slično je i preko Save u hrvatskim varošicama Staroj Gradišci, Donjoj i Gornjoj Varoši i uskocima.


Upozoravaju građane

Ništa drugačije nije ni na ulicama kraljevskog grada ili „muzeja pod otvorenim nebom“ kako popularno nazivaju Jajce. Grad u srcu Bosne sablasno je prazan i većina stanovnika pridržava se mjera koje su uvedene.

Iz nadležnih institucija i službi svakodnevno upozoravaju građane da ne izlaze iz svojih domova, da se ne okupljaju, kako bi se smanjila mogućnost prenošenja koronavirusa.

Kako su večeras izgledale ulice Sarajeva, Zenice, Žepča, Jajca, Banovića, Livna, Bijeljine, Fojnice, Tuzle, Bugojna i Zavidovića pogledajte u našoj fotogaleriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.