KRIMINAL

Sumnjiva nabavka zaštitnih maski: SIPA istražuje pranje novca u iznosu većem od 500.000 KM

Istraga u ovoj međunarodnoj operaciji se nastavlja

Sumnje u krivično djelo pranja novca. Arhiv

Avaz.ba

2.4.2020

Tužilac i istražitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, zajedno sa policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), poduzeli su aktivnosti u koordinaciji s kolegama iz Slovenije kako bi se spriječilo moguće pranje novca, povezano s nabavkom zaštitnih maski za preduzeće iz Slovenije.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, zajedno sa partnerskim institucijama iz Slovenije, sudjelovalo je u međunarodnoj operaciji u okviru koje su u BiH privremeno oduzeta sredstva u iznosu većem od pola miliona KM.

- Aktivnosti se odnose na sumnju u prijevaru prilikom nabave zaštitnih maski za jedno poduzeće iz Slovenije, u kojem su sudjelovali i određeni državljani i poduzeća iz BiH – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Zbog sumnje u nezakonite aktivnosti, zatražena je saradnja institucija BiH te su, na prijedlog Tužilaštva BiH i naredbu Suda BiH, policijski službenici SIPA-e poduzeli određene aktivnosti radi prikupljanja dokaza i blokade određenih novčanih sredstava.

Oduzeta je određena dokumentacija od četiri pravne i dvije fizičke osobe zbog sumnje u krivično djelo pranje novca u iznosu od 586.749 KM. Istraga u ovoj međunarodnoj operaciji se nastavlja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.