SAOPĆENJE

Upućen oficijelni zahtjev za međunarodnu pomoć EU i Euroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (NATO)

Zahtjev je upućen nakon jučerašnje odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Fahrudin Radončić. Avaz

Avaz.ba

2.4.2020

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine putem Koordinacionog centra za hitne slučajeve (ERCC - Emergency Response Coordination Centre) uputilo je oficijelni zahtjev za međunarodnu pomoć Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije radi suzbijanja pandemije koronavirusa (COVID-2019). Zahtjev je upućen i Euroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (NATO).

Zahtjev je upućen nakon jučerašnje odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za traženje međunarodne pomoći u sferi zaštite i spašavanja.



Vijeće ministara BiH. Avaz

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić upoznao je u ovom dopisu Evropsku komisiju i Euroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (NATO) sa mjerama koje su poduzete u Bosni i Hercegovini. Naveo je da su angažirani svi raspoloživi resursi i da se poduzimaju vanredni napori kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, ali da zdravstveni sistem te ostali relevantni sektori u Bosni i Hercegovini nemaju kapacitet da odgovore na sve potrebe proistekle zbog COVID-19.

Zbog toga je naglasio da bi pomoć i asistencija EU i Euroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe bile vrlo cijenjene u ovom teškom vremenu kako bi se BiH mogla nositi s novom pandemijom koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.