REPUBLIKA SRPSKA

Vlada RS donijela uredbu o ograničavanju marži, rigorozne kazne za trgovce

Ukupna očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini procjenjuje se na 1.763.184.006 KM

Suzana Gašić. Avaz

Srna

2.4.2020

Vlada Republike Srpske donijela je uredbu o mjerama neposredne kontrole cijena na području tog bh. entiteta, kojom je propisala ograničavanje marže za svu robu i proizvode navedene u uredbi, rekla je danas Suzana Gašić, ministrica trgovine i turizma.

Gašić je navela da je riječ o uredbi koja mijenja prethodnu, donesenu 18. marta, a kojom su bile ograničene cijene proizvoda i robe na tržištu.

- Namjera je da zadržimo stabilnost u snabdijevanju, kao i snabdjevenost tržišta svim osnovnim životnim namirnicama - rekla je Gašić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

Prema njenim riječima, svi trgovci koji prekrše ovu uredbu, bit će novčano kažnjeni sa od 5.000 KM do 10.000 KM.  

Boris Pašalić. Avaz

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da se u ovoj godini očekuje da, sa prehrambenom industrijom, ukupna izlazna vrijednost sektora poljoprivrede i proizvodnje hrane iznosi 2.722.216.783 KM. 

Pašalić je istaknuo da se ukupna očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini procjenjuje na 1.763.184.006 KM.

Ovakva predviđanja zasnovana su na rastu obima i vrijednosti proizvodnje u ratarstvu, i to, prije svega, u proizvodnji industrijskog bilja i predviđanju nešto umjerenijih cijena poljoprivrednih proizvoda u odnosu na 2019. godinu - rekao je novinarima Pašalić nakon sjednice Vlade RS.

On je istaknuo da se u RS može očekivati veći obim proljetne sjetve i da bi trebalo da bude zasijano 131.000 hektara kukuruza. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.