SAOPĆENJE

Srbija ukinula policijske pratnje i konvoje u međunarodnom prometu robe, molba upućena Hrvatskoj

Normalizirano odvijanje cestovnog prijevoza robe u teškim vremenima

Vojin Mitrović. Avaz

Avaz.ba

2.4.2020

Republika Srbija jutros je u potpunosti ukinula policijske pratnje i konvoje u međunarodnom prometu robe nakon apela koji je prekjučer uputio ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović.  

Kako je Mitrović istaknuo, ukidanje policijske pratnje i formiranja konvoja pomoći će svim vozačima, zdravstvenim i radnicima na graničnim prijelazima te svim građanima Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u snabdijevanju potrebnom robom i značajno doprinijeti u borbi protiv koronavirusa.


Srbija ukinula policijske pratnje. Avaz

Okupljanje vozila koja vrše međunarodni transport za vrijeme vanrednog stanja, dovodi do velikih gužvi na graničnim prijelazima, čime se stvara mogućnost širenja zaraze na vozače, policajce, carinike i druge radnike na graničnim prijelazima.

Na kraju, ministar Mitrović zahvalio je još jednom Vladi Republike Srbije na naporima koje čini kako bi se normaliziralo odvijanje cestovnog prijevoza robe u ovim teškim vremenima i izbjegla zagušenja na graničnim prijelazima, koja nastaju formiranjem dugih redova.

Molba i Hrvatskoj

Uslijed širenja koronavirusa i obolijevanja od COVID-19 zemlje preduzimaju odgovarajuće jednostrane mjere kako bi se situacija što je moguće više stavila pod kontrolu. Tako su na nivou Evropske unije i zapadnog Balkana preduzete sve aktivnosti da se iz mjera i ograničenja isključi međunarodni cestovni prijevoz robe, kako bi se snabdijevanjem na ovaj način robom u ovakvo teškoj situaciji barem malo ublažili negativni efekti pandemije.  

Iz tih razloga, ministar Mitrović uputio je danas apel, odnosno molbu i Vladi Republike Hrvatske za ukidanje policijske pratnje i konvoja u međunarodnom prometu robe, a uzimajući u obzir da su za međunarodni tranzitni prijevoz robe preko teritorije Republike Hrvatske, odlukom Kriznog štaba Republike Hrvatske, određena tri međunarodna granična prijelaza između dviju zemalja.


Jedini stub odbrane ekonomije

U svom dopisu ministar Mitrović je informirao ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo Zajednički prijedlog koji su pripremili Zajednički sekretarijat Prometne zajednice i Sekretarijat CEFTA-e s ciljem olakšavanja prometa i trgovine osnovne robe sa zapadnim Balkanom, a u skladu sa tačkom 15. Komunikacije Evropske komisije od 23. 3. 2020. godine.

Također, ministar Mitrović je zamolio Vladu Republike Hrvatske da vozačima koji su jedini stub odbrane ekonomije u ovoj izuzetno teškoj situaciji, prije svega, zajedno omogućimo dostojanstveno obavljanje izuzetno teškog posla u ovim okolnostima, pohvaljujući napore ambasadora Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini koji se također aktivno uključio u rješavanje nastalih problema sa ciljem normalizacije stanja.

Preduzimanje konkretnih mjera

Naime, zbog odluke Republike Hrvatske da i dalje organizira policijske pratnje i konvoje privrednici i prijevoznici iz Bosne i Hercegovine koji obavljaju međunarodni cestovni prijevoz robe su i dalje suočeni sa velikim zastojima i čekanjima, kao i prijevoznici iz drugih zemalja koji tranzitiraju Bosnu i Hercegovinu.

Ministar Mitrović se zahvalio za dosadašnje napore koje je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture na čelu sa ministrom Butkovićem uložilo u normalizaciju odvijanja cestovnog prijevoza robe, ističući da je potrebno zajednički uložiti dodatne napore podižući time saradnju na viši nivo. Napomenuo je da je Republika Srbija jutros u potpunosti ukinula policijske pratnje i konvoje u međunarodnom prometu robe a nakon apela koji je prekjučer uputio.

Na kraju je ministar Mitrović predložio preduzimanje konkretnih mjera u cilju stabilizacije odvijanja teretnog prometa, i to: da se tranzit teretnih motornih vozila kroz teritoriju Republike Hrvatske odvija bez formiranja konvoja jasno određenim zelenim koridorima; da se omogući prelazak preko Graničnog prijelaza Šamac teretnih motornih vozila koja tranzitiraju preko teritorije Republike Hrvatske za sve zemlje; da se razmotri otvaranje i tranzitnog koridora preko Graničnog prijelaza Izačić. Ovo bi bili odgovarajući koraci koje je potrebno preduzeti na obostrano zadovoljstvo, a koji ne izazivaju bilo kakve poremećaje na obje strane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.