PANDEMIJA

Tri bolesnika životno ugrožena, iz dana u dan stiže sve više zaraženih koronavirusom

U Jablanici se otvara novo žarište sa dva slučaja

Sedam novih slučajeva zaraze. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

2.4.2020

Doktor Jurica Arapović, infektolog u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, rekao je da je ukupno 70 pozitivnih uzoraka na koronavirus na području Hercegovačko-neretvanskog kantona tokom pandemije, od čega je sedam novih.

U Konjicu je 27 zaraženih, Čitluku 21, Mostaru 20 i Jablanici dva.

Više od 100 kontakata

- Imamo stacionarno stanje u Konjicu, u Jablanici se otvara novo žarište sa dva slučaja, a riječ je o porodici. U Čitluku iz dana u dan je sve više pozitivnih i tu je fokus epidemioloških mjera. Do sada smo evidentirali preko 100 kontakata - kazao je Arapović.

Kada je riječ o bolesnicima koji su hospitalizirani na Klinici za infektivne bolesti mostarske bolnice, trenutno su, kazao je Arapović, tri bolesnika životno ugrožena i na respiratoru su.


Dva prekršitelja samoizolacije

- Jedan bolesnik je ekstubiran i on je na potpornoj terapiji kisikom. Iz dana u dan sve je veći priliv bolesnika, svi ulažemo maksimalne napore - kazao je Arapović.

Govoreći o Mostaru, o prvim slučajevima u ovom gradu i medicinskom kadru koji je bio u kontaktu sa prvooboljelim, rekao je da je uz medicinsku sestru pozitivan i jedan ljekar.


Ulažu se maksimalni napori. M. Smajkić

Pero Pavlović, portparol Kriznog štaba HNK-a, kazao je da su prema izvještaju MUP-a zabilježena dva prekršitelja samoizolacije.

Šesnaest osoba je prekršilo policijski sat u čemu prednjače građani Mostara. U svim jedinicama su priređeni objekti za izolatorije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.