SARAJEVO

Bivše vojno skladište Čerkezovac ustupljeno za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane "Krško"

Košarac ponovio da je eventualna gradnja odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori potpuno neprihvatljiva

Košarac: Negativan uticaj za životnu sredinu. Arhiv

Avaz.ba

2.4.2020

Ministar vanjskih trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem o namjeri ove zemlje da izgradi odlagalište za radioaktivni i nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska gora, u neposrednoj blizini granice s BiH. 


Hitni sastanak

Ministar Košarac inicirao je hitni sastanak s ambasadorom Sabolićem nakon što su se u javnosti pojavile informacije da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske dalo lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u općini Dvor na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada Nuklearne elekrtane ''Krško''.

Ambasador Sabolić na današnjem sastanku zvanično je informirao ministra Košarca da je resorno ministarstvo Hrvatske ustupilo predmetnu lokaciju spomenutom Fondu radi izrade studije o utjecaju na životnu sredinu te da će se kao podloga za izradu studije provesti istražni radovi, odrediti nulto radiološko stanje i izraditi sigurnosne analize.

Istaknuto je da je Hrvatska privržena poštivanju Konvencije o procjeni okolinskih utjecaja u prekograničnom kontekstu (ESPOO), kojom se, između ostalog, obavezuje da će sarađivati sa svim zainteresiranim stranama, u konkretnom slučaju s BiH. U skladu s tim, BiH će, na temelju svojih stručnih kapaciteta, dati svoje komentare u fazi pripreme studije o utjecaju na životnu sredinu.


Na današnjem sastanku ukazano je na neophodnost da ministar Košarac i ministar za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić u najkraćem roku stupe u kontakt kako bi dodatno razmotrili pitanje eventualne gradnje odlagališta na Trgovskoj gori. S tim u vezi, dogovoreno je da naredne sedmice dvojica nadležnih ministara održe telefonski ili sastanak putem Skypea s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju prouzrokovanu širenjem koronavirusa.  


Bilateralni odnosi

Košarac i Sabolić naglasili su opredijeljenost za dobre bilateralne odnose BiH i Hrvatske te ukazali na potrebu daljnjeg razvoja saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

Ministar Košarac ponovio je svoj, ali i zvanični stav nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH, da je eventualna gradnja odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori potpuno neprihvatljiva, jer bi to ugrozilo zdravlje 250.000 stanovnika u 13 općina u slivu rijeke Une te imalo negativan utjecaj za životnu sredinu.

On je istaknuo da će, u skladu sa zaključcima relevantnih institucija u BiH, raditi na dokazivanju štetnosti gradnje spornog objekta na Trgovskoj gori te da će tražiti da sve institucije u BiH budu aktivne i mobilisane u traženju argumentacije u prilog navedenog zvaničnog stava.

Ministar Košarac naglasio je da će insistirati na formiranju pravno-eskpertskog tima koji će se baviti ovim pitanjem, u skladu sa zaključcima sastanka koji je u februaru imao sa entitetskim ministrima nadležnim za zaštitu životne sredine te predstavnicima parlamentarne grupe ''Zeleni klub'', Agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH i načelnicima općina u slivu rijeke Une.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.