ZAJEDNIČKI APEL

Zvizdić dobio odgovor predsjednika Evropskog parlamenta: EU poduzima niz mjera radi realizacije pomoći regionu

Odobreno je i učešće u programu javne nabavke zaštitne medicinske opreme

Zvizdić: Zajednički apel upućen 25. marta. Arhiv

Avaz.ba

2.4.2020

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić dobio je danas odgovor predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija (Sassoli) na nedavno upućeni zajednički apel predsjednika parlamenata regiona zapadnog Balkana.

U odgovoru se ističe da Evropska unija već poduzima niz mjera radi realizacije pomoći regionu. Do sada je apel već rezultirao odlukom Evropske komisije o dodjeli zemljama zapadnog Balkana 38 miliona eura pomoći za zaštitnu opremu i medicinske uređaje.


Sasoli: Preduzeti važni koraci. Euronews

Odobreno je i učešće u programu zajedničke javne nabavke zaštitne medicinske opreme, koji je organizirala Evropska komisija.

Pored toga, Evropska komisija odlučila je preusmjeriti već alocirana 374 miliona eura iz IPA fondova za ekonomski oporavak zemalja zapadnog Balkana, što je, također, jedna od traženih mjera iz apela.

Predsjedavajući Zvizdić informiran je da će 21. aprila biti održana sjednica Odbora Evropskog parlamenta za međunarodnu trgovinu (INTA).

Na sjednici će biti razmotrena mogućnost uključivanja regiona zapadnog Balkana u EU+ shemu dozvole izvoza, što je još jedan važan korak proizašao iz apela upućenog 25. marta 2020. godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.