AKTUELNO

Kurjak za "Avaz": Ovaj nesretni virus ne napada značajno trudnice

Mi, ginekolozi, sada razmišljamo je li razlog za to prirodno pojačana imunobiološka odbrambena sposobnost budućih majki

Kurjak: Dobra reakcija kriznih štabova. Agencije

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

3.4.2020

Asim Kurjak, ugledni akademik i svjetski priznati ginekolog, u razgovoru za "Dnevni avaz" kazao je da je dobra vijest u cijeloj dramatičnoj priči s pandemijom da, prema svjetskim statistikama, koronavirus ne napada značajno trudnice.

- Mi, ginekolozi, sada razmišljamo je li razlog za to prirodno pojačana imunobiološka odbrambena sposobnost budućih majki. Pa i hormoni koji su zaštita za dijete i majku, ili je doista taj virus selektivan, pa ne napada ni mlađe skupine. Ne bih htio biti zli prorok pa najaviti da trebamo čekati i vidjeti, možda se broj i poveća, ali po onom što danas vidimo u svijetu, trudnice nisu značajno zahvaćene - potcrtava poznati ginekolog.


Kurjak: Dobra reakcija kriznih štabova. Agencije

Savjetovao je trudnicama da se u ovo vrijeme drže uputa kojih bi se pridržavale i inače.

- Treba slušati nacionalne krizne štabove i ono što u Hrvatskoj savršeno funkcionira je da su prvi put za jednu veliku epohalnu katastrofu pozvani stručnjaci i zato Hrvatska ima samo šestero mrtvih od koronavirusa i na samom je dnu po umiranju ljudi kod kojih je dokazana smrt, a nema niti jedne trudnice. Tako da je to dobar znak - ističe Kurjak.

Iz razgovora s kolegama zna da ni u BiH nema značajnih pokazatelja da ima zaraženih trudnica.

- Ako je i neka pozitivna, to uopće ne mora biti ništa dramatično, jer je i ovdje, u Hrvatskoj, veći broj izliječenih. No, tek svi ulazimo u najkritičniju fazu, ali u hodu učimo kako se suprotstaviti zarazi. Zasad je najvažnije pratiti upute štabova i poštovati higijenske mjere - zaključuje dr. Kurjak. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.