RAZGOVOR

Halilović za "Avaz": Inspektori su na terenu, 82.181 KM kazne za više cijene

Od 17. marta do 1. aprila obavljeno je 156 usmjerenih inspekcijskih nadzora. Izdato je 108 prekršajnih naloga

Halilović: Inspektori su stalno na terenu, rade i vikendom. Avaz

Piše: S. Muhić / Avaz.ba

2.4.2020

Fahir Halilović, direktor Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, potvrdio je za „Dnevni avaz“ da inspektori konstantno provode pojačane inspekcijske nadzore na terenu radi suzbijanja širenja koronavirusa.

- U svrhu efikasnog i efektivnog provođenja inspekcijskih nadzora izvršena je preraspodjela radnog vremena inspektora na terenu. Radi i se u dvije smjene, u kontinuitetu rad od 7.30 do 22 sata, uključujući i dane vikenda. Zbog pojačanih inspekcijskih nadzora na terenu, a zbog nedovoljne popunjenosti Inspektorata sanitarno, zdravstveno, farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu, prerasporedili smo inspektore iz drugih upravnih oblasti da obavljaju inspekcijske nadzore – rekao je Halilović.

Prema njegovim riječima, inspektori prate provođenje naredbi Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite, na osnovu kojih je obustavljen rad svih prodajnih objekata u KS. U redovnim i usmjerenim nadzorima, kantonalni inspektori na terenu provjeravaju i poštivanje naredbi koje se odnose na privremeno obustavljanje rada ugostiteljskih objekata, ali i kozmetičkih i frizerskih salona, te sportskih i kulturnih objekata u KS.


Inspektori prate rad ugostiteljskih objekata, trgovina.... Avaz

- Od stupanja na snagu navedenih naredbi izvršena su ukupno 954 inspekcijska nadzora na području svih devet općina u KS, izdato je 14 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 25.500.00 KM. Osim toga, sanitarni inspektori donijeli su 571 rješenje o samoizolaciji od kojih su 342 van snage, jer je period od 14 dana inkubacije okončan, bez pojave simptoma bolesti. Utvrđeno je da 12 osoba nisu zatečene na adresi pa će njih biti pokrenut prekršajni postupak – naglasio je Halilović.

Prema njegovim riječima, tržišno-turistički inspektori vrše pojačane inspekcijske nadzore u okviru kontrole cijena, a prema odluci Vlade Federacije BiH, prema kojoj moraju biti na nivou 5. marta.

- S tim u vezi, od 17. marta do 1. aprila izvršeno je 156 usmjerenih inspekcijskih nadzora. Izdato je 108 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 82.181 KM – potcrtao je Halilović.

Novčane kazne privrednim društvima i drugim pravnim licima iznose od 3.000 do 10.000 KM, odgovornim licima pravnih lica od 500 KM do 2.000 KM, a fizčkim licima - obrtnicima od 2.000 KM do 8.000 KM zbog kršenja navedenih naredbi, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Dalje, inspektor u momentu nadzora zapisnički će narediti zatvaranje objekata, rok odmah.

Ukoliko se utvrdi nepoštivanje donesenih rješenja o zabrani kretanja, samoizolaciji, protiv prekršilaca će biti pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom, koji će odrediti visinu novčane sankcije u rasponu od 100 do 2.000 KM. Ukoliko neko svjesno dovede drugog u mogućnost zaraze, kod Tužilaštva KS moguće je podnijeti i krivičnu prijavu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.