AKTUELNO

Krizne skupine: Dijabetičari se moraju posebno paziti koronavirusa

Nije upoznata da je bilo slučajeva da je dijabetičar zaražen koronavirusom

Dijabetičari spadaju u rizičnu skupinu. Ilustracija

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

2.4.2020

Jasna Merić-Šehić, šef Odjeljenja za endokrinologiju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla kazala je u izjavi za "Avaz" kako dijabetičari spadaju u kritičnu skupinu te naglasila da se moraju izuzetno čuvati.

Kao što je poznato koronavirus može izazvati teže simptome i komplikacije kod ljudi koji imaju dijabetes, jednako kao i kod starijih ljudi, bolesnika s drugim kroničnim stanjima, kao što su karcinom, popuštanje srca ili kronična bolest pluća.

- Oni spadaju u rizičnu skupinu, tako da je koronavirusa velika opasnost za njih. Ono što im je presudno jeste maksimalno poštivanje svih mjera i zaštita. Bez nepotrebnih izlazaka, socijalna udaljenost od metar i po, bez kontakata dok sve ovo ne prođe. Također apeliram na sve koji budu imali neke probleme, da nam se odmah jave i zasad je to najvažnije - ističe Merić-Šehić.

Zasad, kako navodi nije upoznata da je bilo slučajeva da je dijabetičar zaražen koronavirusom.

Jasna Merić-Šehić. Arhiv

Inače stručnjaci su ranije apelirali na dijabetičare da uvijek trebaju uz sebe imati dostupne lijekove, poput inzulina, iglica, lanceta, trakica, rehidracijskih otopina, šećera, glukagona i druge opreme potrebne za kontrolu šećerne bolesti.

- Potrebno je provjeravati glikemiju svakih dva do tri sata ili češće i korigirati hiperglikemiju. Uvijek nastaviti primjenjivati inzulin uprkos bolesti kako bi se izbjegla dijabetička ketoacidoza, vjerovatno će biti potrebne veće doze inzulina, nego uobičajeno - navode u smjernicama za dijabetičare.

Ističe se da je važno osigurati unos ugljikohidrata i piti dosta tekućine i pratiti temperaturu.

- Osobe sa dijabetesom tipa jedan tokom razdoblja bolesti nikada ne smiju prekinuti liječenje inzulinom, a u smjernicama je naglašeno da će možda biti potrebno povećati dozu inzulina i uzeti dodatne doze. Svi koji imaju dijabetes tipa jedan trebali bi imati test trake za praćenje šećera u krvi, a po mogućnosti i trake za testiranje na ketone tokom bolesti i drugih razdoblja kada je nivo glukoze u krvi visok - navodi se u apelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.