VIDEOKONFERENCIJA

Za oporavak od krize osigurati minimalno 600 miliona eura za BIH

Zajednički je usaglašeno da je od izuzetne važnosti da se što prije formiraju fondovi za oporavak privrede na nivou entiteta

Tegeltija: Odgovoriti na krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa. Arhiv

Avaz.ba / Fena

2.4.2020

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija održao je danas videokonferenciju s predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija u BiH - rezidentnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Endruom Džuelom, šefom Ureda Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom, šeficom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Nesl, šeficom Ureda Evropske investicione banke (EIB) u BiH Sandrin Fiska i predstavnicom Međunarodne finansijske korporacije Ladom Buševac. 



Pomoć zdravstvenom sektoru

Razgovarali su o trenutnoj situaciji u BiH, te o mogućnostima i modelima odgovora na krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa.

Tegeltija je zahvalio predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija na brzom odgovoru i spremnosti da pomognu BiH.

Zatražio je da se zajedničkim naporima za podršku i oporavak od krize osigura minimalno 600 miliona eura za BiH kako bi se adekvatno pomoglo zdravstvenom sektoru kao i privredi koja je izuzetno pogođena krizom.


Tegeltija: Povećati sredstva iz Instumenta za brzo finansiranje. Arhiv

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH predložio je i da se Izvršnom odoboru MMF-a u Vašingtonu uputi zahtjev za povećanje sredstava iz Instumenta za brzo finansiranje s dosadašnjih 50 na 100 posto uplaćene kvote, što bi značilo povećanje sa 165 miliona eura na iznos od 330 miliona eura, koji bi posredstvom ovog instrumenta bio odobren BiH.

Govoreći o ekonomskom asprektu krize, Tegeltija je od predstavnika međunarodnih finansijskih institucija zatražio da, imajući u vidu vanredne okolnosti, restruktuiraju svoje postojeće aranžmane i prilagode važeće strategije saradnje s BiH trenutnoj situaciji, kako bi adekvatno i brzo odgovorili na krizu koja će neminovno za rezultat imati smanjenje broja zaposlenih u BiH.


Oporavak privrede

Zajednički je usaglašeno da je od izuzetne važnosti da se što prije formiraju fondovi za oporavak privrede na nivou entiteta te da se ti fondovi popune, između ostalog, i sredstvima međunarodnih finansijskih institucija i Evropske unije i da se na taj način pojača oporavak privrede i realnog sektora u BiH i vrate radna mjesta.

Ocijenjeno je i da je neophodno nastaviti zajedničku koordinaciju svih nivoa vlasti u BiH posredstvom Vijeća ministara BiH kako bi se uspješnije i brže implementirale usaglašene mjere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.