STAVOVI

Džindić: Nema otpuštanja u sektorima energetike, rudarstva i industrije

Ministarstvo vrši monitoring nad 27 privrednih društava

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić. Avaz

Avaz.ba

2.4.2020

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije učinit će sve da nijedan radnik ne bude otpušten u sektoru koji nadgleda ovo ministarstvo, a u kojem je zaposleno 25.000 radnika, poručio je resorni ministar Nermin Džindić

Rekao je da Ministarstvo vrši monitoring nad 27 privrednih društava.

- Već koordiniramo, na dnevnoj bazi, sa svim direktorima i nadzornim odborima. Prave se planovi kako u ovim okolnostima raditi, koji je broj radnika potreban da radi, a da se virus ne bi širio - rekao je Džindić.

U vezi s rudarskim sektorom istakao je da je organiziran sistem ''14+14''.

- Rudari rade 14 dana u kontinuitetu, a 14 su u djelimičnoj izolaciji. To je veliko odricanje rudara i rudarskog sektora da bismo svi mi imali sigurno snabdijevanje električnom energijom - naglasio je Džindić.

Naveo je da 2.000 od 3.100 radnika u namjenskoj industriji ne radi, a da je Vlada FBiH zajedno s Ministarstvom i upravama privrednih društava dogovorila da će biti isplaćene sve plaće radnicima.


Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić. Avaz

- Osigurane su i za naredni period. Otpuštanja u namjenskoj industriji neće biti - poručio je Džindić.

Rekao je da će veći dio radnika iz preduzeća ''Igman'' iz Konjica, njih 1.200, biti raspoređeni prema planu proizvodnje.

- Naše planove moramo prilagoditi prema kupcima koji rade i koji su spremni primiti isporuke, a moramo se prilagoditi i prema našim dobavljačima - naveo je Džindić.

Istakao je i da je energetski sektor stabilan te da je nakon dolaska koronavirusa na ove prostore napravljen plan rada.

- Oko 500 radnika u okviru Elektroprivrede rade po sistemu da 14 dana rade, a 14 budu u djelimičnoj izolaciji, tako da imamo sigurnu i kontinuiranu isporuku elektične energije - rekao je Džindić.

Dodao je da je ovo dokaz i da se prošlogodišnja priča o potrebi zamjenskog Bloka 7 i energetskoj nezavisnosti pokazala kao pravi potez. Najavio je da će se, nakon pandemije, krenuti u gradnju Bloka 7, vezano za zamjenske kapacitete.

Naglasio je da isporuke električne energije i plina idu po planu, kao i prodaja električne energije van BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.