U PROTEKLA 24 SATA

Još sedam zaraženih osoba u RS, među njima i doktorica

Testirana su ukupno 343 uzorka

Pres-konferencija ministra Šeranića. Facebook

Piše: Avaz.ba

3.4.2020

U protekla 24 sata u Republici Srpskoj testirana su 343 uzorka na koronavirus, od kojih je sedam pozitivno. 

Podatke je iznio Alen Šeranić, ministar zdravlja RS, na jutrošnjoj pres-konferenciji.

- Riječ je o tri žene i četiri muškarca. Dvije žene su starije životne dobi, dok je jedna srednje životne dobi, dva muškarca su srednje životne dobi, jedan mlađe i jedan starije dobi. Radi se o dvije osobe iz Bijeljine i po jednoj iz Banje Luke, Mrkonjić-Grada, Teslića, Kotor-Varoši, Istočne Ilidže - rekao je Šeranić. 

Koronavirus u RS je potvrđen kod 274 osobe, pet osoba je preminulo od posljedica bolesti izazvane koronavirusom. 


Zaraženo 13 zdravstvenih radnika

Od novog virusa se oporavila 21 osoba, rekao je Šeranić, dvije iz Čelinca i ostale iz Banje Luke. Zabilježen je još jedan slučaj zaraze ljekara. 

- Jedna doktorica iz UKC-a RS je, također, pozitivna. Radi se o porodičnom kontaktu sa suprugom, koji je prethodno bio pozitivan, ali ona od 26. marta nije radila, bila je u izolaciji odmah kada se utvrdilo da je suprug pozitivan - rekao je Šeranić. 

Ukupno je u 13 zdravstvenih radnika u RS pozitivno na koronavirus, ali većina nije zaražena kontaktima u medicinskim objektima.

- Nemoguće je očekivati da u ovakvim epidemijama virus 'ne uđe' u zdravstvenu ustanovu – rekao je on i pozvao građane da budu iskreni kada daju podatke zdravstvenim radnicima o svom stanju.


Najviše oboljelih od 30 do 65 godina

Ukupno je do sada 2.320 uzoraka testirano. Pod zdravstvenim nadzorom je 10.393, a 10.032 osobe su izašle iz nadzora. 

U UKC-u RS trenutno se liječi 96 pacijenata, od kojih je 37 na odjeljenju Covid-19 s teškom kliničkom formom. Na respiratoru je sedam osoba. 

- U izolaciji, znači oni koji imaju simptome, a čekaju nalaze, je 13 pacijenata, dok se na donjoj lokaciji stare Pulmologije nalazi sedam osoba s lakšom ili srednjom kliničkom formom oboljenja i njih je 39 - rekao je Šeranić, dodavši da se liječe ukupno 104 osobe. 

Kada je riječ o godinama oboljelih, prednjače osobe u starosti od 30 do 65 godina, kojih je ukupno 182, zaraženo je osmero djece mlađe od 15 godina te 48 mladih osoba između 15 i 30 godina. U grupi od 65 do 74 godine je 21 osoba, a 15 je starijih. 

Više je zaraženih muškaraca (150), nego žena (124) u RS.  Najviše pozitivnih na koronavirus je iz Banje Luke, ukupno 173.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.