NAPUNILI TEZGE

Zelena pijaca u Gračanici: Ima svega, ali kupaca skoro ni za lijeka

Danas je sve drugačije zbog pandemije koronavirusa

Poštuju se sve mjere zaštite. H. Čalić

Piše: H. Č. / Avaz.ba

3.4.2020

Da je vrijeme normalno, kao što nije, petak bi bio pazarni dan. Čaršija i Zelena pijaca u Gračanici bile bi pune ljudi. Danas je sve drugačije zbog pandemije koronavirusa.

Glavna ulica je, takoreći, prazna, a Zelena pijaca, koja je u fazi rekonstrukcije, izgleda žalosno.

Vrijedni poljoprivrednici poranili su i svojim proizvodima, poštujući sve mjere zaštite od koronavirusa, napunili tezge.

Ima svega, mlijeka i mliječnih proizvoda, zeleniša, proizvoda od meda, suhog i svježeg voća. Cijene su skočile pa tako kilogram svježeg luka košta dvije marke, sira četiri marke, kilogram špinata tri... Kilogram meda je 20 KM.

Cijene su skočile. H. Čalić

Ima svega, ali kupaca skoro ni za lijeka. Tu i tamo pojavi se poneko s korpom, kupi neku sitnicu pa brže-bolje ide svojim putem, kući. Što je sigurno, sigurno je.

- Kako vidite, mi smo se potrudili, proizveli i donijeli naše proizvode. Na pijaci radi samo dio za poljoprivredu. Mi smo naučili svakog petka doći i prodati to što imamo i ponešto zaraditi.

Međutim, vidite i sami da nema kupaca, ostali su u svojim kućama. Satjerala ih korona - kaže žena iz Lohinje Donje, koja nudi mladi luk, špinat, salatu...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.