GODIŠNJICE

Za "Avaz" piše kineski ambasador u BiH Đi Ping: Naše dvije zemlje promoviraju mir i prosperitet

Zauvijek ćemo pamtiti kako su vlasti i građani BiH izrazili podršku kada je Kina, prije dva mjeseca, prolazila najteže trenutke u borbi protiv koronavirusa

Ambasador Ping: Značajan datum. Avaz

Piše: Avaz.ba

4.4.2020

Na današnji dan prije 25 godina, uspostavljeni su diplomatski odnosi između Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine. Izbijanje epidemije COVID-19 čini taj dan posebnijim i očima bližim, a ambasador NR Kine Đi Ping za “Avaz” piše o ovom značajnom datumu. 

Prije dva mjeseca, kada je Kina prolazila najteže trenutke u borbi protiv epidemije COVID-19, vlasti i građani BiH su, na različite načine, izrazili podršku kineskoj strani. To ćemo zauvijek pamtiti. Sada osjećamo empatiju prema BiH, koja se bori sa pandemijom. Kineski predsjednik Si Đinping konstatirao je u pismu upućenom Šefiku Džaferoviću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, da je Kina spremna da dijeli iskustva i jača saradnju s BiH, suočavajući se s izazovima epidemije COVID-19. Jučer smo potpisali memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravstva i medicinske nauke, što govori o našem opredjeljenju za solidarnost u vanrednim vremenima.


Dragi prijatelji

Prije tri sedmice, kada je potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom, kineska strana je u najkraćem mogućem roku otvorila komercijalne kanale za BiH, za uvoz medicinske opreme i materijala koji su hitno potrebni, ponudila je da podijeli iskustva borbe protiv epidemije s bh. stranom kroz videokonferenciju te je pružila pomoć u okviru svog kapaciteta.

Kineske kompanije i državljani koji žive i rade u BiH, velikodušno su dali novčanu i materijalnu donaciju kako bi zajedno prevladali poteškoće s građanima u BiH. Djeca iz Dječijeg hora grada Vuksi, koja su imala nastup u Sarajevu prošle godine, donirala su maske i poručila: “Stojimo uz lijepo Sarajevo i drage prijatelje u BiH. Nadamo se da ćemo prevladati poteškoće zajedno s njima.” Profesori i studenti Univerziteta u Suzhou napisali su svoju poruku na doniranim materijalima: “Visoka planina ne zaustavlja miris cvijeća, a prijateljstvo se ne boji dalekog puta.”

Vrijeme leti. U ovom trenutku, nećemo zaboraviti prijatelje iz svih sfera života koji su doprinijeli prijateljstvu Kine i BiH u proteklih 25 godina. Vaša nepokolebljiva nastojanja dala su nam uvjerenje da možemo pomoći jedni drugima.

U proteklih 25 godina čvrsto ispunjavamo svoja obećanja. Razvijamo prijateljske odnose i saradnju na temelju principa međusobnog uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, međusobnog nenapadanja, nemiješanja u unutrašnje poslove jedni drugima, jednakosti i uzajamne pobjede, kao i miroljubive koegzistencije. Bez obzira na to kako se međunarodna situacija mijenja, naše dvije zemlje, razdvojene hiljadama kilometara, dosljedno se pridržavaju norme “unapređenja prijateljstva i promoviranja mira i prosperiteta, kako u regionu tako i u svijetu”.


Uspješna saradnja

U proteklih 25 godina uspješno sarađujemo. Zahvaljujući inicijativi “Pojas i put” i saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, uspostavili smo sistematske platforme u oblastima kao što su obrazovanje, mediji, think-tank i poljoprivreda. Termoelektrana u Stanarima iznjedrila je plodne rezultate; radovi na izgradnji dionice Koridora 5C na relaciji Počitelj - Zvirovići su u toku; uskoro će početi radovi na Bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju i Bloku 7 Termoelektrane u Tuzli. Saradnja između dvije zemlje u oblasti pametnih gradova i digitalne komunikacije dobro se odvija. Kina je, u svojstvu zemlje partnera, učestvovala u Međunarodnom sajmu privrede Mostar.


KIneske kompanije rade na dionici Počitelj - Zvirovići. Avaz

Obim bilateralne trgovine neprekidno se povećava. Na novom historijskom početku još jednom smo shvatili dragocjenost prijateljstva. Dvadeset pet godina je za čovjeka najbolje životno doba, koje karakterizira mnogo energije i živosti. Tako je i s odnosima Kine i BiH. Očekujemo da će prijateljski odnosi i saradnja Kine i BiH dalje napredovati u tom lijepom proljeću, kada cvijeće cvjeta i ptice pjevaju.

Hajde da dočekamo dolazak lijepih 30 godina!


Historijske uspomene generacija

U proteklih 25 godina gajimo duboko prijateljstvo od srca. Broj kineskih turista koji posjećuju BiH, rastao je od nule do prošlogodišnjih više od 100.000 tako da je Kina zauzela drugo mjesto po dolasku stranih turista u BiH. “Val kineskog jezika” sve je popularniji u BiH. Sve više i više bh. studenata ide u Kinu na razmjenu, dajući vitalnost prijateljstvu naše dvije zemlje.

Prije nekoliko dana, kineska centralna televizija ponovo je emitirala filmski klasik “Valter brani Sarajevo”, koji je probudio historijske uspomene više generacija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.