REAKCIJA

Mijatović: Mjere protiv dezinformacija ne smiju da podrivaju slobodu medija

Parlamenti, vlade i lokalne vlasti donijeli su u proteklih nekoliko sedmica zakone, dekrete ili odluke kojima se jasno otežava rad novinara

Mijatović: Nekima ograničen rad. Agencije

Avaz.ba

3.4.2020

Moramo da štitimo naše dragocjene slobode i prava, pogotovo u kriznim vremenima, izjavila je komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović.

- Globalni zdravstveni problemi koje izaziva COVID-19 zahtijevaju efikasne mjere radi zaštite života i zdravlja. To podrazumijeva borbu protiv dezinformacija koje bi mogle da izazovu paniku i nemir u društvu. Nažalost, neke vlade koriste ovu neophodnost kao izgovor za uvođenje pretjeranih ograničenja na slobodu medija, to je kontraproduktivan pristup, koji mora da se prekine - ocijenila je Mijatović u saopćenju.

Dodala je da su parlamenti, vlade i lokalne vlasti u proteklih nekoliko sedmica donijeli zakone, dekrete ili odluke kojima se jasno otežava rad novinara i medijskih radnika i ograničava pravo javnosti na informacije.

- Novinari koji izvještavaju o pandemiji u Mađarskoj i Ruskoj Federaciji, suočavaju se s nizom sankcija, uključujući i mogućnost zatvorske kazne do pet godina za širenje "lažnih informacija", dok su u Azerbejdžanu nedavno usvojene promjene propisa po kojima su vlasnici internet-portala obavezni da sprečavaju širenje "štetnih informacija" - navodi ona.


Mijatović: Sloboda izražavanja ključna. Agencije

Navodi i da je u Rumuniji donesen dekret koji vlastima omogućava uklanjanje sadržaja i blokiranje sajtova na kojima se nalazi sadržaj koji sadrži "lažne informacije" o razvoju COVID-19 i mjerama za sprečavanje širenja zaraze, bez mogućnosti žalbe na odluku vlasti.

- U Bosni i Hercegovini, dekreti i predloženi propisi namijenjeni za kažnjavanje zbog širenja informacija koje mogu da izazovu paniku, mogli bi da ograničavaju rad novinara, kao i slobodu izražavanja na društvenim medijima. A u Armeniji je veći broj novina i sajtova bio prinuđen da uklanja informacije nakon što su usvojena stroga pravila koja zabranjuju objavljivanje medicinskih i epidemioloških informacija o pandemiji koje nisu u skladu sa zvaničnim izvorima -  dodaje se, između ostalog, u saopćenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.