DAH PROLJEĆA

Bosanska Gradiška živnula: Opada broj zaraženih, valjda će ovaj belaj proći

U gradu na Savi nalazi se najfrekventniji bh. granični prijelaz i veliki karantin

Komunalci sade cvijeće. B. Grgić

Piše: B. G. / Avaz.ba

3.4.2020

Ozbiljno shvatanje preventivnih mjera u Bosanskoj Gradišci urodilo je plodom. Uprkos činjenici da se u gradu na Savi nalaze najfrekventniji bh. granični prijelaz i veliki karantin, čini se da se stanje normalizira. 

Ulice su prazne, građani koji čekaju u redu, koriste zaštitnu opremu i poštuju propisanu udaljenost jednih od drugih. Komunalci, osim što redovno dezinficiraju javne površine, vode računa i o zelenilu. U toku je sadnja cvijeća na javnim površinama.

- Nije nam teško, radujemo se i mi proljeću, valjda će ovaj belaj proći i život se vratiti - poručuju komunalci zaduženi za sadnju cvijeća.


Poštuju se mjere. B. Grgić

Rade i građevinci. U toku su završni radovi na parkingu i prilazu novoj sportskoj dvorani Servitium. U Bosanskoj Gradišci se, uz pojačane mjere zaštite, grade i stanovi, gradnja fabrika odvija se i u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli.

Opasnu situaciju u vezi sa pandemijom koronavirusa ozbiljno su shvatili i u domovima za starije osobe. Ranko Bakić, osnivač Doma "Rezidencija Bakić", kaže da je većina aktuelnih mjera zaštite u ovom domu bila na snazi i prije pandemije.

- Higijena i preventiva uvijek su na prvom mjestu.Naše medicinsko osoblje radi svoj posao, korisnici usluga su razumni i disciplinirani ljudi, a mi im nudimo različite ugodne sadržaje. Situacija je kod nas potpuno sigurna s higijensko-epidemiološkog aspekta - rekao je Ranko Bakić.

Obilazak staračkog doma. B. Grgić

Da je epidemiološka situacija na području Bosanske Gradiške pod kontrolom, potvrdila je dr. Slađana Tepavac, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja. Na području Bosanske Gradiške ukupno je registrirano jedanaest osoba oboljelih od koronavirusa.

Doktorica Tepavac istaknula je da su sve osobe koje su proteklih dana u BiH ušle na Graničnom prijelazu Bosanska Gradiška i boravile u karantinu, negativne. U kućnoj izolaciji na području grada je 358 osoba, a iz izolacije je izašlo 420 osoba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.