SAOPĆENJE

Studenti sigurno stigli u Tuzlu: Bit će pod posebnim mjerama i zdravstvenim nadzorom

Prijevoz im je, u saradnji sa Ministarstvom i kompanijom "Kantić", organizirao Generalni konzulat u Štutgartu

Osigurana dva velika autobusa ukupnog kapaciteta od 166 sjedišta. MVP BiH

Avaz.ba

3.4.2020

U Bosnu i Hercegovinu danas su u ranim jutarnjim satima stigla dva autobusa sa 69 bh. studenata koji su boravili u Njemačkoj te su smješteni u karantin zbog pandemije koronavirusa.

Na put su krenuli jučer iz Štutgarta, a prijevoz do naše zemlje organizirao im je Generalni konzulat BiH u Štutgartu, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH i kompanijom "Kantić" iz Tešnja, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Neophodni koraci

- Generalni konzul BiH u Štutgartu Began Muhić,nakon prvobitnog saznanja o ovom problemu, uputio je dopis svim nadležnim institucijama BiH i Tuzlanskog kantona, u kojem većina studenata ima prebivalište i iz kojeg su preko studentskog servisa upućeni na privremeni rad u Njemačku.

Svi su bili raspoređeni na poslove u različitim gradovima do 31. marta 2020. godine, nakon čega su prestali ostvarivati novčana primanja – navodi se u saopćenju.  

Generalni konzulat BiH u Štutgartu pravovremeno je obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova BiH o ovom problemu, nakon čega je Tim za krizne situacije MVP-a BiH poduzeo sve neophodne korake radi osiguravanja svih neophodnih dozvola i saglasnosti za tranzit iz Njemačke kroz sve zemlje na putu do krajnjeg odredišta u Bosni i Hercegovini.

Studenti po dolasku u Tuzlu. A. Bajrić

- Osigurana su dva velika autobusa ukupnog kapaciteta od 166 sjedišta kako bi se studenti mogli prevesti u epidemiološki sigurnim uvjetima.

Studenti su jučer počeli pristizati u zbirni centar u Štutgartu iz deset različitih gradova u etapama, kako se na autobuskoj stanici ne bi stvarala gužva. Svima su odmah dodijeljene maske te su im dezinficirane ruke i obuća. Studenti su dali izjave o trenutnom zdravstvenom stanju te su propisno raspoređeni na sjedišta u autobusu. Osigurana im je i policijska pratnja – piše u saopćenju.  


Riskirali zdravlje

Navodi se da su uspješno, bez zastoja i prepreka, stigli do naše zemlje.

- Od ukupnog broja studenata, šest ih se odvojilo na granici BiH i organizirano je transportirano u Republiku Srpsku, dok su ostali stigli na krajnje odredište, ispred hotela "Tuzla", u kojem će biti smješteni u narednom periodu, pod posebnim higijensko-epidemiološkim mjerama i pod zdravstvenim nadzorom Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo TK.

Cjelokupnu akciju koordinirao  je Tim za krizne situacije MVP-a BiH, koji ovom prilikom naročito zahvaljuje kompaniji "Kantić", koja je uložila neophodne materijalne i druge resurse te riskirala živote i zdravlje svojih zaposlenika – piše u saopćenju Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.