KRITIČNO

“U Bosanskoj Krupi je potencijalna bomba, srodnik novozaraženog imao veliki broj kontakata”

– Pozitivan slučaj je vezan za medicinsku sestru iz Tuzle, on je za sada dobro, stabilno, dobro se osjeća, a ono što nas brine jeste da je njegov srodnik imao veliki broj kontakata

Bosanska Krupa: U toku je testiranje još pet osoba koje su imale direktan kontakt sa zaraženim ili njegovim srodnicima. Avaz

Avaz.ba

3.4.2020

Prema informacijama s kojima raspolaže Općinski štab Civilne zaštite srodnik novozaražene osobe koronavirusomu Bosanskoj Krupi posljednjih dana je imao veliki broj socijalnih kontakata zbog čega se strahuje od ubrzanog širenja zaraze, iako su od rezultata testa svi poznati kontakti u izolaciji, navodi portal Krupljani.

U toku je testiranje još pet osoba koje su imale direktan kontakt sa zaraženim ili njegovim srodnicima. Rezultati svih tih testova očekuju se danas i sutra. 

O problemu velikog broja kontakata za novozaraženom osobom ili njegovim srodnicima, kao i aktivnostima s ciljem prevencije i sprečavanja širenja virusa, danas je razgovarano na još jednoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite Bosanska Krupa.


Problem je neiskrenost

– Pozitivan slučaj je vezan za medicinsku sestru iz Tuzle, on je za sada dobro, stabilno, dobro se osjeća, a ono što nas brine jeste da je njegov srodnik imao veliki broj kontakata. Tome smo danas posvetili posebnu pažnju i još jednom molimo, apeliramo na ljude da ako su imali kontakt s nekim za koga znaju da je on ili neko njegov pozitivan da se ne kreću. U principu, vraćamo se onome što govorimo od početka, da se izbjegavaju kontakti, hodanja po sijelima, okupljanja više od dvije osobe, jednostavno da ne izlaze iz kuće. Problem je neiskrenost ljudi koji dođu na trijažu, zbog čega danas u Krupi imamo potencijalnu bombu, sada čekamo testiranja, nadam se da će nalazi biti negativni – kaže načelnik Općine i komandant OŠCZ Armin Halitović.


B.Krupa: U izolaciji 144 osobe. Avaz

Direktor Doma zdravlja Bosanska Krupa Mujo Kekić naglašava da su sve osobe za koje se zna da su imale kontakt sa zaraženim stavljeni u karantin i da niko od njih trenutno nema simptome bolesti. I

nformirao je Štab da na svojoj evidenciji trenutno imaju 144 osobe u samoizolaciji od kojih je 12 testirano, te da će se danas testirati srodnici zaraženog i još tri osobe koje su s njima imale kontakt. Rezultati se očekuju danas i sutra.

Nepoštivanje mjera

Policijski službenici kažu da u kontinuitetu provode mjere i aktivnosti prema naredbama štabova. 

Do danas su, kako kaže načelnik PS Bosanska Krupa Amir Džanić, izvršili 1730 kontrola poštivanja samoizolacije i utvrdili 18 kršenja ove mjere. Također, bilježe deset slučaja nepoštivanja policijskog sata i tri slučaja nepoštivanja zabrane kretanja osobama mlađima od 18 i starijima od 65 godina.

Na sjednici OŠ CZ bilo je govora i o izolatoriju za zaražene koronavirusom koji se nalazi u objektu Prve osnovne škole. Kazano je da se adaptacija i opremanje privode kraju i da će u funkciji biti od ponedjeljka. Usvojene su i odluke o utrošku sredstava posebne naknade. Ukupno je do sada potrošeno 41.500 KM. 

Domu zdravlja je od toga doznačeno 20 hiljada, a ostatak utrošen na dezinfekciju ulica, opremu i sredstva preventivne zaštite od virusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.