LJUBLJANA

Na povratak iz Slovenije čeka 29 državljana BiH

Ne zna se ima li zaraženih bh. državljana

Ambasada BiH u Ljubljani. Agencije

Srna

3.4.2020

Ambasadi BiH u Sloveniji dosad se za pomoć obratilo 29 državljana koji se žele vratiti u BiH i u toku su aktivnosti da im bude organiziran prijevoz, rečeno je Srni u toj ambasadi.

Ambasadi BiH u Ljubljani javljaju se državljani BiH za pomoć prilikom povratka u BiH od kojih neki žele da se vrate u Republiku Srpsku, neki u Federaciju BiH, a ima i onih koji bi da se vrate i Brčko distrikt, naveli su iz Ambasade BiH u Ljubljani.

- Svi javni prevozi, pa i prema BiH, iz Slovenije su stopirani. Trenutno se na spisku za povratak nalazi 29 državljana, od kojih u Republiku Srpsku želi da se vrati 15 osoba (u Banja Luku, Doboj, Teslić, Zvornik, Laktaše, Prijedor), u FBiH 14 osoba (u Sarajevo, Bihać, Ključ, Tuzlu, Visoko, Cazin)/ i trenutno se aktivno radi na organiziranju prijevoza za njih - poručili su iz Ambasade.

Ambasada BiH u Ljubljani. Agencije

Iz tog diplomatskog predstavništva su dodali da svakodnevno dostavljaju ažuriran spisak Ministarstvu vanjskih poslova BiH državljana koji žele da se vrate.

U odgovoru na pitanje da li imaju podatke o tome koliko je radnika iz BiH dobilo otkaze i ostalo bez posla otkad je i Sloveniju zahvatio koronavirus, iz Ambasade su naveli da nemaju te podatke, kao što im se ne dostavljaju ni podaci o eventualno zaraženim državljanima iz BiH koji su se u vrijeme epidemije virusa korona zatekli u Sloveniji.

- Što se tiče oboljelih državljana iz BiH od koronavirusa, Nacionalni institut za javno zdravstvo i Ministarstvo za zdravstvo Slovenije obavijestilo nas je da u svojoj statističkoj obradi ne prikuplja takvu vrstu podataka, ali kako nam je rečeno, oni do sada imaju šest hospitaliziranih stranih državljana sa postavljenom dijagnozom pozitivnom na koronavirus - dodali su iz Ambasade BiH u Ljubljani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.