ODLUKE

Vlada USK izdvaja 715.000 KM za potrebe domova zdravlja

Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću bit će izdvojeno dodatnih 700.000 KM

Vlada osigurala i 800.000 KM za proljetnu sjetvu. Fena

Avaz.ba / Fena

3.4.2020

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj je sjednici donijela odluku kojom će Kantonalno ministarstvo  zdravstva, rada i socijalne politike rasporediti 715.000 KM za potrebe domova zdravlja.

- Ta sredstva će biti usmjerena za nabavljanje neophodne medicinske i zaštitne opreme te lijekova. Raspoređena su po jasnim kriterijima, odnosno po broju stanovnika i pozitivnih građana na koronavirus, ali i na osnovu prisutnosti migrantske populacije. Tako će Dom zdravlja u Bihaću dobiti 135.000 KM, Cazin 120.000, Bosanska Krupa, Bužim i Velika Kladuša po 90.000, Ključ i Sanski Most po 75.000 te Bosanski Petrovac 40.000 KM - rekla je ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović.


Vlada USK: Pomoć i preduzeću "Komb Bužim". Fena

Pomoć poljoprivrednicima

Za nabavku neophodne medicinske opreme u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću bit će izdvojeno dodatnih 700.000 KM.

Na današnjoj sjednici Vlada USK odlučila je i kako će Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK rasporediti gradovima i općinama iznos od 800.000 KM za proljetnu sjetvu, odnosno kao pomoć za nabavku repromaterijala (sjemena i đubriva), te njihove distribucije registriranim poljoprivrednicima i svim ostalim fizičkim i pravnim licima koji su za to zainteresirani.

Subvencija od 100.000 KM

- Cilj je povećanje ukupnog broja zasijanih poljoprivrednih površina u ratarsko-povrtlarskoj proizvodnji, kada je u pitanju tekuća godina, a naročito zbog novonastale situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Doznačavanjem sredstava gradovima i općinama olakšavamo postupak, kako bi svi zainteresirani građani lakše i brže ostvarili pravo na pomoć - rekao je resorni kantonalni ministar Sulejman Kulenović.

Na prijedlog Ministarstva privrede, Vlada Unsko-sanskog kantona prihvatila je i Odluku o subvenciji Javnom preduzeću "Komb" Bužim u iznosu od 100.000 KM, zbog teške situacije u kojoj se preduzeće nalazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.