SARAJEVO

Ajdinović: Na graničnim prijelazima izdata 21.554 rješenja o izolaciji

Nadzorima i mjerama, dodao je, prema dosad dostupnim podacima, obuhvaćeno je ukupno 2.527 osoba

Anis Ajdinović. FENA

Fena

3.4.2020

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je da nastavljaju intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela. 

Istaknuo je da su od nedjelje 15. aprila, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori iz svih deset inspektorata raspoređeni na 15 graničnih prijelaza BiH na području FBiH, gdje u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH. 

- Zaključno sa 4. aprilom, prema dosad dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 21.554 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor, ograničenom kretanju ili izolaciji na period od 14 dana - istaknuo je Ajdinović u obraćanju.

Nadzorima i mjerama je, dodao je, prema dosad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.527 osoba - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te da su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije.

Anis Ajdinović. FENA

Naglasio je da isto vrijedi i za 253 osobe – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko distrikta.

Ajdinović je naglasio da danas ističu mjere iz 2.311 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, čime je do sad za ukupno 12.149 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Obavještava osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana.

- Ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana - poručio je Ajdinović.

Naglasio je da kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su federalni sanitarni inspektori izdali rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor ili obaveznoj izolaciji, te da je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljene ukupno 317 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.