NOVI PODACI

Više od 600 zaraženih u BiH: U RS registrirano 25 novih slučajeva koronavirusa

Širenje zaraze evidentirano i u seoskim područjima

Alen Šeranić. Avaz

Piše: Avaz.ba

4.4.2020

Broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini dostigao je jutros brojku od 604. Nakon izvršenih testiranja, u Republici Srpskoj evidentirano je 25 novih slučajeva zaraze koronavirusomUkupno je u laboratoriju Istituta za javno zdravsto RS testirano 316 uzoraka. 

Potvrdio je ovo jutros Alen Šeranić, ministar zdravlja RS. 

- Četrnaest osoba je iz Banje Luke, šest osoba je iz Šipova, tri osobe su iz Laktaša i po jedna osoba iz Ribnika i Teslića, 16 je muških osoba, a devet osoba je ženskog spola - rekao je Šeranić. 

Govoreći o strukturi kontakata, naveo je kako je 21 osoba zaražena nakon kontakta sa pozitivnom osobom ili iz porodičnog žarišta, dok četiri osobe nisu navele kontakt. 

Kada je riječ o novim slučajevima, osam osoba je na hospitalizaciji, jer imaju simptome, potvrđeno je da boluju od oboljenja Covid-19, dok su ostali u izolaciji. 

Najviše oboljelih u Banjoj Luci

U Kliničkom centru RS 39 osoba ima tešku kliničku sliku, šest je na respiratoru, dok ih je u izolaciji devet. Na Pulmologiji je smješteno 35 pacijenata s lakšom kliničkom slikom. 

- Ukupan broj osoba u Klinici je 89. Imamo 22 oporavljene osobe, što se tiče drugih bolnica, jedna osoba se liječi u Bosanskoj Gradišci, jedna u Prijedoru, tri u Doboju, tri u Bijeljini i dvije u Istočnom Sarajevu - rekao je Šeranić. 

Naveo je da je najviše oboljelih u Banjoj Luci, njih 186. 

Iz zdravstvenog nadzora izašlo je 12.170 osoba. 

Zaraza se proširila selima

U karantinskom smještaju na Rači je 21 osoba, u Karakaju jedna, u Bosanskom Brodu je 69, u Bosanskom Šamcu 18 i u Bosanskoj Gradišci 83 osobe. 

Ministar Šeranić rekao je i da je urađena procjena epidemije te da se ne bilježi eksponencijalni rast. 

- Podaci sada pokazuju da imamo određen broj osoba koje nam dolaze iz seoskih područja i ono što je važno jeste da se ljudi ne smiju okupljati ni u vanjskoj sredini u samim seoskim područjima. Dešava se da oni ne odlaze jedni kod drugih u kuće, ali se okupljaju po dvorištima, i to se mora izbjegavati. To je protiv preporuka koje imamo i upravo su nam pojedina žarišta u ovom slučaju pokazala takve situacije i, što je loše, imamo zaražene osobe koje su starije od 80 godina i koje dolaze upravo iz tih žarišta. Moramo biti svjesni da svako ko je mlađe ili srednje životne dobi, može da ugrozi onoga ko je stariji - rekao je Šeranić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.