POŠTAR NA VRATIMA

Važne zdravstvene preporuke za penzionere uoči početka uručivanja penzija

Prije kontakta sa poštarom, obavezno operite ruke, ali ih obavezno operite i nakon kontakta sa poštarom

Penzioneri najrizičnija kategorija. Avaz

Avaz.ba

4.4.2020

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica poziva sve penzionere koji će početkom naredne sedmice na svojim vratima očekivati poštare sa penzijama, ali i one koji, eventualno, budu u prilici da svoju penziju preuzmu u bankama, da se adekvatno pripreme i osiguraju i brinu za svoje, ali i za zdravlje drugih. 

- Neophodno je da na vrijeme sebi osigurate, pripremite i uz sebe imate masku te obavezno i svoju hemijsku olovku da biste izbjegli kontakt i svaki mogući kanal za eventualno prenošenje koronavirusaPrije kontakta sa poštarom, obavezno operite ruke, ali ih obavezno operite i nakon kontakta sa poštarom. Još jednom naglašavamo da je upravo populacija i dob osoba koje primaju penziju, najrizičnija, uz hronične bolesnike, da zaraza virusom za koji još ne postoje vakcina i lijek, donese teške, nerijetko i fatalne posljedice - naveli su iz Instituta. 


Penzioneri. Ilustracija

- Ukoliko budete u prilici da sami idete po penziju u banke ili pošte, neophodno je da držite fizičku udaljenost između sebe i drugih osoba kako u naseljenom mjestu, tako i ispred i u banci, pošti ili drugom servisu te da se, također, pridržavate uputa o vlastitoj olovci, a da, nakon povratka kući, obavezno operete ruke - naveli su iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Nadležni iz poštanskih servisa već su obaviješteni o mjerama koje su dužni primijeniti, ali je dodatni oprez preporučljiv zbog razumljivih razloga. I pored toga, najbolje je nakon kontakta i primanja novca oprati ruke, a kovertu baciti.


Poštar obilazi i one u izolaciji

- Bitno je da znate da vaš poštar u ovim danima dolazi u kontakt ne samo s vama i vašim susjedima nego i sa značajnim brojem od nekoliko hiljada osoba koje su u izolaciji ili samoizolaciji zbog boravka u rizičnim područjima, inozemstvu ili žarištima virusa - upozoreno je. 

Koliko god se pridržavali mjera zaštite i samozaštite, postoji mogućnost da poštari dođu u kontakt s virusom, prenose ga dalje pa je, zato, neophodno i poželjno da svi primijene maksimalne mjere zaštite.

Poštujte mjere samozaštite

INZ je pozvao penzionere da zaštite sebe, ali i druge, primjenjujući maksimalne mjere zaštite i da izbjegavaju bilo kakve bliske kontakte. 

- Veoma je bitno naglasiti da značajna većina nosilaca virusa ne pokazuje nikakve znakove - simptome te da kontakt s takvim osobama u uvjerenju da je vaše okruženje zdravo i nezaraženo, vama može uveliko zakomplicirati i otežati život i zdravlje. Želimo vam da ovaj i svaki naredni krug raspodjele penzija, ali i susreti s osobama koje imaju značajan krug kontakata, prođu u poštivanju mjera samozaštite i zaštite te bez ikakvih zdravstvenih posljedica po vas - poručili su iz INZ. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.