PORUKE

Sebija Izetbegović apelira na građane: Neka vas ne prevari lijepo vrijeme

Sebija Izetbegović. Arhiv

Avaz.ba

4.4.2020

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović apelirala je na Facebooku na građane i poslala im poruku povodom aktuelne epidemiološke situacije u našoj zemlji.

- Molim vas da ne dozvolite da vas lijepo vrijeme prevari. Ostanite u kućama, bez socijalnih kontakata osim kad su neophodni. Tada obavezno nosite maske i rukavice. Nadala sam se mjerama potpune blokade kretanja u aprilu radi zaustavljanja lanca infekcije. Svjesna sam da bi to bila teška i ozbiljna odluka, možda i teško provodiva, ali bi, sasvim sigurno, bila efikasna. Ovako se bojim razbuktavanja pandemije. Preostaje mi da pojedinačno apeliram - napisala je Izetbegović.

Osvrnula se i na priče da su maske i rukavice nepotrebne.

- To, naprosto, nije tačno. Za one koji ne rade s bolesnicima, mogu i platnene, višeslojne maske, koje redovno operete. Dezinficijensi su dobri, a pranje ruku vodom i sapunom je neprikosnoveno. Perite ruke 100 puta češće nego prije. Nema razloga za paniku, ali znajte da je stanje izuzetno ozbiljno - naglasila je Izetbegović.



Sebija Izetbegović. Arhiv

Ističe da je teško ostati zatvoren po lijepom vremenu, ali naglašava, teže je biti bolestan ili izgubiti voljene osobe zbog nestrpljivosti.

- Hrabrite jedni druge putem velikog broja dostupnih sredstava komunikacije. Budite podrška svima do kojih možete doprijeti. Prozračite stanove i kuće, radite jednostavne vježbe u kućnim uvjetima. Pomozite onima koji ne mogu sami nabaviti osnovne potrepštine. Junaci su svi oni koji budu sačuvali barem jedan život svojom disciplinom. Ovo će biti teška borba, ali će i to proći. Mi se u KCUS-u pripremamo kao da će biti najgori scenarij, a nadamo se najboljem i činimo sve da tako bude. Zato vas sve molim da, umjesto aplauza u 20 sati (koji jeste dirljiv), budete strpljivi, maksimalno reducirate kretanje, nosite zaštitnu opremu, poštujete ekstremne higijenske propise. Malo vašeg strpljenja za mnogo sačuvanih života onih koje poznajete i volite, ali i onih za koje nikad niste čuli. Svi su jednako važni. Volimo svoju zemlju i učinimo sve da sačuvamo svaki život - poručila je na kraju direktorica KCUS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.