INICIJATIVE

Sindikati u BiH: Zaštititi sigurnost i zdravlje radnika koji su na bolovanju

Dopis upućen Ministarstvu zdravstva FBiH

Zahtjev Sindikata. Ilustracija

Fena

4.4.2020

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine uputio je zvaničan zahtjev Ministarstvu zdravstva FBiH za zaštitu sigurnosti i zdravlja radnika koji su na bolovanju nakon što im se obratilo mnogo članova s upitom u vezi s tretmanom radnika koji se u vrijeme pandemije nalaze na bolovanju i načinima kako da im se olakša proces ukoliko zbog bolesti ili spriječenosti moraju produžiti bolovanje.

U dopisu upućenom Ministarstvu zdravstva FBiH, navodi se da Savez samostalnih sindikata BiH zaprima sve veći broj pritužbi radnika koji su na bolovanju, a koje se odnose na to da doktori medicine rada ne žele produžiti bolovanje radnicima kojima je ono isteklo i kojima ga je potrebno produžiti bez njihovog ličnog prisustva.

Dodaje se da je određeni broj radnika, koji su privremeno spriječeni za rad i koji se svrstavaju u rizične grupe, praktično prisiljen da se u vrijeme pandemije izazvane koronavirusom (COVID-19) izlaže mogućoj zarazi i time dodatno ugrozi svoje zdravstveno stanje, a sve kako bi se samo ispoštovala birokratija i formalna procedura za produženje bolovanja.

Zahtjev Sindikata. Ilustracija

Pored toga, treba imati u vidu naredbe Fedralnog štaba/stožera civilne zaštite koje zagovaraju što manje kretanja i susreta radi suzbijanja širenja zaraze, a naročito osoba koje spadaju u rizične grupe, jer im je imunitet značajno opao pa su samim tim podložni zarazama i drugim oboljenjima.

- Imajući u vidu sve navedeno, od vas tražimo da ,u skladu sa svojim nadležnostima, a u saradnji s kantonalnim ministarstvima zdravstva i Zavodom za javno zdravstvo FBiH, razmotite ovu problematiku te poduzmete sve potrebne aktivnosti kako bi svi radnici koji su na bolovanju i koji spadaju u rizične grupe, mogli bez dolaska do doktora medicine rada produžiti svoje bolovanje uz predočenje nalaza i ostale dokumentacije putem emaila. Ili, jednostavno, da nedležni organ donese odluku kojom bi se svim radnicima (kojima je to potrebno), a koji su na bolovanju, produžilo bolovanje za još 30 dana - navodi se u dopisu Sindikata.

Da ovaj zahtjev ima smisla, stoji dalje u dopisu, govori i činjenica da je u susjednim zemljama Srbiji i Crnoj Gori zbog iste situacije radnicima na bolovanju odlukom nadležnih organa automatski produženo bolovanje za 30 dana (može se provjeriti na zvaničnim web-stranicama Zavoda zdravstvenog osiguranja tih zemalja).

- Na kraju, nadamo se da ćete prepoznati opravdanost našeg zahtjeva te, u skladu sa svojim mogućnostima, pomoći kako radnicima, tako i cjelokupnom društvu u suzbijanju zaraze koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu – navodi se u dopisu koji je Savez samostalnih sindikata BiH uputio Ministarstvu zdravstva FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.