REAKCIJE

Babić: Vlada FBiH novac je rasporedila bez ikakvih kriterija i logičnosti

Babić: Odluku staviti van snage. Avaz

Avaz.ba

4.4.2020

Iznenađeni smo i duboko razočarani Odlukom Vlade Federacije BiH od 3. aprila o raspodjeli grant sredstava općinama i gradovima u Federaciji BiH radi poduzimanja preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i saniranja posljedica nastalih usljed proglašene pandemije. Kazala je to gradonačelnica Visokog Amra Babić u reakciji na odluku Vade FBiH o raspodjeli 21 miliona maraka općinama i gradovima.

Grad Visoko uputio odgovor

- Vlada je 20. marta uputila cirkularni dopis svim gradovima i općinama Federacije Bosne i Hercegovine, zajedno s Odlukom o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava utvrđenih budžetom Federacije BiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu finansija sa pozicije „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - Kantoni i općine“. Postavljeni su kriteriji za raspodjelu sredstava kantonima, a veoma vješto izbjegnuti su kriteriji za raspodjelu gradovima i općinama. Na taj dopis uputili smo odgovor,  kojim su tražena pripadajuća sredstva po istim kriterijima kao za kantone (broj stanovnika, površina, broj učenika u osnovnom obrazovanju, broj učenika u srednjem obrazovanju) u iznosu od 500.000 KM, a koja bi bila iskorištena za kontinuiranu dezinfekciju ulica i zgrada, opremanje izolatorija i Doma zdravlja medicinskom opremom, nabavku sjemenskog materijala za građanstvo i rezervi osnovnih životnih namirnica. Grad Visoko dobio je 40.000 KM, odnosno 0,357 posto od ukupnih 11.200.000 KM. Očito je da su navedena sredstva raspoređena bez ikakvih kriterija i logičnosti - kazala je Babić u saopćenju.

Preispitivanje odluke pred nadležnim institucijama

Na ovaj način, dodala je, Vlada Federacije BiH jasno je pokazala da nisu svi građani jednaki ni u vrijeme pandemije i krize te da je za Vladu Federacije BiH važniji život i zdravlje građana u Novom Travniku, na koji je raspoređeno 1.200.000 KM, u kojem, prema popisu iz 2013. godine, žive 24.000 stanovnika, Kupresa, na koji je raspoređeno 700.000 KM, koji ima oko 5.000 stanovnika, Širokog Brijega, na koji je raspoređeno 550.000 KM, a koji ima oko 29.000 stanovnika, Kiseljaka, na koji je raspoređeno 300.000 KM, a u kojem živi oko 21.000 stanovnika, naspram Visokog sa 40.000 stanovnika, koji je dobio 40.000 KM, Tešnja sa 43.000 stanovnika, koji je dobio 30.000 KM ili Zenice, koja ima 111.000 stanovnika, a nisu dobili niti jednu marku pomoći.

- Pozivamo Vladu Federacije BiH da, ukoliko su tačni objavljeni podaci, spomenutu Odluku stavi van snage, utvrdi pravične i jednake kriterije za sve općine i gradove u Federaciji BiH i na taj način građanima Bosne i Hercegovine vrati vjeru da su svi ljudi, bez obzira na stranačku, nacionalnu ili političku pripadnost, pred zakonom i institucijama države jednaki. U protivnom, bit ćemo primorani pokrenuti preispitivanje donesene Odluke pred nadležnim institucijama - navela je načelnica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.