SARAJEVO

Bukvarević: Aprilski dani podsjećaju na početak agresije na našu domovinu

Još jedno iskušenje pred kojim nećemo pokleknuti, kazao je

Salko Bukvarević. FENA

Fena

4.4.2020

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević pozvao je građane da se u danima epidemije koronavirusa iz svojih domova, svako na svoj način, sjete i odaju počast svim šehidima i poginulim braniocima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. 

Imajući u vidu da je u narednom periodu nemoguće obilježiti značajne datume onako kako se to činilo ranijih godina, ministar Bukvarević uputio je poziv svim sugrađanima da se iz svojih domova sjetimo onih bez kojih danas ne bi bilo ni nas, naših najboljih sinova i kćeri, koji su živote utkali u temelje jedine nam domovine, kao i prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i vrhovnog komandanta Alije Izetbegovića.

- Sjećanje na sve njih trajna je obaveza svih preživjelih, to je amanet koji moramo očuvati i prenijeti na generacije koje dolaze, kako nam se više nikada takvo zlo ne bi ponovilo. Četvrtog aprila je izvršen pokolj nad Bošnjacima Bijeljine, 5. je počela opsada Sarajeva, 7. aprila je napadnut Zvornik. April je značio početak brutalne agresije, genocida i najstrašnijih zločina nad Bošnjacima u našoj domovini. Aprilski dani su za sve one koji su preživjeli i osjetili sve strahote agresije, teški dani. To su dani kad se prisjećamo onih koji više nisu s nama, to su naši sinovi, kćeri, roditelji, rodbina, prijatelji, komšije... - naglasio je Bukvarević.

Koronavirus još je jedno iskušenje pred kojim nećemo pokleknuti, poručuje dalje on, "baš kao što nismo ni tih devedesetih godina".

- Naš narod je pravičan, hrabar i izdržljiv, to smo dokazali odbranivši se od daleko moćnijeg neprijatelja. Prozvali su nas čudom bosanskog otpora i to su naši hrabri branioci bili tada, ali i danas. Dolaze nam izuzetno bitni datumi, neće biti masovnog okupljanja, ali molim da svi u svojim domovina izdvojimo vrijeme i kažemo poneku riječ našoj djeci, omladini, o ovoj hrabroj generaciji mladića i djevojaka koja je odbranila državu, prvi put u našoj historiji, da našu djecu naučimo imenima i uspjesima devet heroja odbrane naše domovine. Iskoristimo vrijeme koje provodimo s našim ukućanima, da se prisjetimo i onih lijepih trenutaka, kada smo sve dijelili, kada smo bili jedinstveni i solidarni. Ovo je prilika da opet probudimo najbolje u nama i da u teškim danima koji su pred nama, ipak nađemo snage da izdržimo, jer smo to učinili kad je bilo mnogo gore - poručuje ministar.

Salko Bukvarević. FENA

Svi bh. branioci borili su se za najčasnije ciljeve, za odbranu i očuvanje države Bosne i Hercegovine. Kao jedina legalna vojna formacija na teritoriji BiH, u periodu 1992-1995. godine, Armija RBiH branila je državu Bosnu i Hercegovinu i pravo svih bh. patriota kojima je BiH domovina, na opstanak.

Međutim, dodao je, oni koji su pokušali da unište Bosnu i Hercegovinu, pokušavaju isto i danas, samo perfidno, ne više vojnim nego političkim sredstvima.

- Naš narod nikada nije imao drugog izbora osim hrabre odbrane onoga što nam pripada. Mi smo uvijek birali časnu borbu i uvijek smo uspješno odgovarali svim izazovima koji su stavljani pred našu državu i naše narode. Dug kojim su nas šehidi i poginuli borci zadužili, nije moguće nikada do kraja vratiti, ali moramo raditi na zaštiti prava porodica šehida i poginulih boraca i učiniti sve što možemo za ovu kategoriju naših sugrađana. To smo radili u skladu sa mogućnostima svih ovih godina i nastavit ćemo i u budućnosti - poruka je federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.