GOVORE ZA AVAZ

Muris Čičić: Nakon pandemije ulazimo u recesiju koja će trajati možda i nekoliko godina

Nadam se da ćemo moći oživiti privredni sektor u aprilu i maju, kazao je Čičić

Čičić: Teška situacija. Avaz

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

4.4.2020

Kada je izbila zdravstvena kriza zbog pandemije koronavirusa, veliki broj preduzeća preko noći se morao prilagoditi novonastalim okolnostima. Muris Čičić, ekonomski stručnjak, za „Avaz“ kaže da se slaže s velikim broj bh. stručnjaka da će naša zemlja također biti u recesiji naredne dvije-tri godine a možda i više.

Ekonomski karakter

- Teško je ovo gledati samo kroz ekonomsku situaciju a ne uzimajući u obzir druge situacije. U vrlo teškom stanju je veći dio privrede. Niko ne radi, niko ništa ne može planirati. Veliki broj kompanija ne radi. Teška recesija koja nije ekonomskog karaktera, ali njene posljedice će se osjetiti - istaknuo je Čičić.

Velike ekonomske posljedice. Ilustracija

Privredni sektor

Između ostalog, on navodi da, dok se ne pronađe lijek ili vakcina, situacija se neće riješiti.

- U zemljama i gdje se kontroliše situacija, pandemija još prijeti. U Kini, naprimjer, pojavljuju još uvijek indikatori nastavka pandemije. Različiti su stavovi. Neki misle da će ovo trajati još nekoliko mjeseci, možda i godina. Naša zemlja, ako nastavi s ovim mjerama, mislim da možemo u narednih mjesec do dva doživjeti vrhunac pandemije. U BiH se nadam smirenju broja umrlih i oboljelih uz strogu kontrolu. Nadam se da ćemo moći oživiti privredni sektor u aprilu i maju - kazao Čičić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.