KORONAVIRUS Zavod za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona

Jedan od klastera zabilježen u Gornjem Vakufu-Uskoplju: Izvršena dezinfekcija u dva naselja

Poduzimaju se intenzivne mjere radi otkrivanja svih kontakata zaraženih, kaže Karakaš

N. Č. / Avaz.ba

Dezinfekcija na prostoru Voljica i Trnovače

Foto: N. Čaušević


Jedan od brojnih klastera koronavirusa na području Bosne i Hercegovine, je i onaj u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Podsjetimo, prvozaraženi u ovom klasteru je preminuo. Virus se proširio i u naselja Voljice i Trnovača. Zavod za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona je već danas izvršio dezinfekciju u ovim naseljima. 

- Uradit ćemo dezinfekciju na cjelokupnom prostoru Voljica i spustit ćemo se niže do naselja Trnovača - kazao je Sead Karakaš, direktor Zavoda.

Broj zaraženih na području SBK do ovog trenutka iznosi 21, dok je jedna osoba preminula. Na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja je trenutno zaraženo osam osoba.

  • Uspjeli usporiti širenje virusa

    Uspjeli usporiti širenje virusa

    Foto: N. Čaušević


- Prilično dobro smo uspjeli usporiti širenje virusa. Većina općina na prostoru kantona je i dalje netaknuta, pozitivne bilježimo u Novom Travniku, Vitezu, Gornjem Vakufu-Uskoplju, kao i prvi slučaj u Bugojnu. Poduzimaju se intenzivne mjere na otkrivanju svih kontakata zaraženih – kaže Karakaš.

Na području SBK osigurano je 200 kreveta za liječenje oboljelih u bolničkim uslovima, a pored toga je pripremljeno još 1.000 kreveta u izolatorijima širom kantona.

- Od svih zaraženih osoba na prostoru kantona, imamo samo jednu na bolničkom liječenju. Prema posljednjim informacijama, ovaj pacijent je u stabilnom stanju - kazao je Karakaš. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na