KORONAVIRUS

Jedan od klastera zabilježen u Gornjem Vakufu-Uskoplju: Izvršena dezinfekcija u dva naselja

Poduzimaju se intenzivne mjere radi otkrivanja svih kontakata zaraženih, kaže Karakaš

Dezinfekcija na prostoru Voljica i Trnovače. N. Čaušević

Piše: N. Č. / Avaz.ba

4.4.2020

Jedan od brojnih klastera koronavirusa na području Bosne i Hercegovine, je i onaj u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Podsjetimo, prvozaraženi u ovom klasteru je preminuo. Virus se proširio i u naselja Voljice i Trnovača. Zavod za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona je već danas izvršio dezinfekciju u ovim naseljima. 

- Uradit ćemo dezinfekciju na cjelokupnom prostoru Voljica i spustit ćemo se niže do naselja Trnovača - kazao je Sead Karakaš, direktor Zavoda.

Broj zaraženih na području SBK do ovog trenutka iznosi 21, dok je jedna osoba preminula. Na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja je trenutno zaraženo osam osoba.

Uspjeli usporiti širenje virusa. N. Čaušević

- Prilično dobro smo uspjeli usporiti širenje virusa. Većina općina na prostoru kantona je i dalje netaknuta, pozitivne bilježimo u Novom Travniku, Vitezu, Gornjem Vakufu-Uskoplju, kao i prvi slučaj u Bugojnu. Poduzimaju se intenzivne mjere na otkrivanju svih kontakata zaraženih – kaže Karakaš.

Na području SBK osigurano je 200 kreveta za liječenje oboljelih u bolničkim uslovima, a pored toga je pripremljeno još 1.000 kreveta u izolatorijima širom kantona.

- Od svih zaraženih osoba na prostoru kantona, imamo samo jednu na bolničkom liječenju. Prema posljednjim informacijama, ovaj pacijent je u stabilnom stanju - kazao je Karakaš. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.