SAOPĆENJA

Iz PDA pozvali Novalića da poništi odluke i da novac raspodijeli ravnomjerno

PDA: Javno prezentirati kojim se kriterijima Vlada FBiH vodila. Arhiv

Avaz.ba

4.4.2020

Članovi Klub zastupnika PDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH pozivaju federalnog premijera Fadila Novalića da građanima javno prezentira kojim se kriterijima vodila Federalna vlada, na čelu sa SDA, kada je donosila odluke o raspodjeli finansijske pomoći budžetima kantona, gradova i općina u svrhu pomoći u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv koronavirusa i sanaciji posljedica nastalih usljed proglašene pandemije. 



Jesu li neki važniji

Tako je, kako navode, odlukama o dodjeli finansijske pomoći budžetima kantona, odnosno gradova i općina, u visini od 21 miliona KM, Tuzlanskom kantonu pripao samo milion KM, dok je sedam općina, odnosno gradova, dobilo ukupno 1.740.000 KM.

- Kada uzmemo u obzir činjenicu da u ovim općinama, odnosno gradovima, živi 166.280 osoba prema popisu stanovništva iz 2013. godine, a da šest općina, odnosno gradova u kojima je, prema istom popisu, nastanjeno 278.748 stanovnika, nije dobilo niti jednu jedinu marku, nameće nam se pitanje da li se premijer Novalić vodio parolom svog šefa pa su mu važniji građani pojedinih općina, odnosno gradova, nego svi ostali podjednako - navodi se u saopćenju. 

Iz PDA poručili Novaliću: Politika jednakog tretmana vam je strana. Arhiv

Iz Kluba zastupnika PDA poručili su Novaliću da ga "ako ima amneziju uzrokovanu nastalim događajima, podsjećaju da u Tuzli i Srebreniku, kojima on nije ništa dodijelio, ima najviše zaraženih od koronavirusa, a slijede ih Sapna, Lukavac i Gračanica, dok virus, srećom, još nije zahvatio Kalesiju i Gradačac".

- No, bitno je da ste iznosom od skoro 70 posto od ukupnog budžeta za najmnogoljudniji kanton nagradili Živinice, političku bazu SDA, iz koje dolazi premijer Tuzlanskog kantona, a čija je Vlada prošle godine odbila nabavku potrebne medicinske opreme radi razvoja i unapređenja zdravstvene zaštite javnih zdravstvenih ustanova TK. Time su nanijeli nemjerljivu štetu zdravstvenom sistemu pa i samim građanima Tuzlanskog kantona u ova teška vremena.  


Traže poništenje odluke

Gospodine Novaliću, u vrijeme kada je skoro cijela Bosna i Hercegovina suočena sa pandemijom koronavirusa i kada je svakom čovjeku, općini, gradu i kantonu pomoć zaista neophodna, ovom neravnomjernom dodjelom finansijske pomoći pokazali ste da vam je politika jednakog tretmana i ravnomjernog razvoja, za koju se PDA snažno zalaže, itekako, strana - navodi se u saopćenju.

Iz PDA su na kraju pozvali Vladu FBiH i premijera Novalića da odluke o dodjeli finansijskih sredstava za pomoć ponište te da predviđena sredstva ravnomjerno raspodijele svim općinama i gradovima kako bi svi imali jednak novčani tretman u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv koronavirusa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.