SARAJEVO

Ajdinović: Sutra stiže avion iz Štokholma sa 54 bh. državljanina

U protekla 24 sata primijećen pojačan ulazak građana u Bosnu i Hercegovinu

Anis Ajdinović. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

4.4.2020

U protekla 24 sata primijećen je pojačan ulazak građana u Bosnu i Hercegovinu, rekao je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, dodavši da to predstavlja alarm te da će večeras obaviti sastanak s direktorom FUCZ Fahrudinom Solakom kako bi razmotrili situaciju. 

- Ukupno je jučer 627 putnika ušlo u BiH, što je 100 putnika više nego jučer - rekao je Ajdinović. 

Istaknuo je da je od 15. marta Federalna uprava za inspekcijske poslove izdala 22.181 rješenje o izolaciji, a s današnjim danom istječu 1.402 rješenja o 14-dnevnoj izolaciji. Ukupno je 12.149 osoba istekao period obavezne izolacije. 

- To svakako predstavlja dodatni rizik i kad su u pitanju mjere kontrole i kretanja građana - rekao je Ajdinović.

Avion iz Štokholma

Potvrdio je i da se sutra očekuju 54 državljanina Bosne i Hercegovine koja će doći iz Štokholma. Istaknuo je da je riječ o bh. državljanima s trenutnim prebivalištem u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. 

- Došli smo do podataka da će doći u BiH u večernjim satima, tako da su sve pripreme obavljene. Otprilike znamo da će biti zbrinuti u karantinu u Studentskom centru na Bjelavama, gdje imamo dovoljno kapaciteta. Od ta 54 bh. državljanina, sedmero ili osmero je s prebivalištem u RS, tako da smo u kontaktu i s kolegama iz RS, kako bi se oni zbrinuli u Lukavici ili nekom drugom od karantina u RS. Cijeli dan smo u komunikaciji sa svim institucijama i spremno ćemo dočekati sutrašnji let sa 54 naša građanina - rekao je Ajdinović.

Kažnjavanje trgovaca

Tokom današnjeg dana, kroz sedam kontrolnih nadzora izrečeno je 11 prekršajnih naloga s ukupnim novčanim iznosom od 18.000 KM zbog povećanja cijena u odnosu na one od 5. marta. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.