BH TELECOM Vršilac dužnosti generalnog direktora

Kahriman: Za nabavku respiratora pet bolnica dobilo po 200.000 KM

Otključali sve sadržaje kako bi zadržali ljude kod kuće što je jako važno u smislu poštivanja mjera

Fena
04.04.2020 20:46

Vršilac dužnosti generalnog direktora "BH Telecoma" Sedin Kahriman izjavio je danas na pres-konferenciji predstavnika federalnih institucija povodom širenja koronavirusa da je stanje telekomunikacionih sistema, njihove infrastrukture i kapaciteta odlično, te da i u sadašnjim okolnostima sistemi funkcionišu besprijekorno.

– Vjerujem da nam je svima jasno koliki je značaj telekomunikacionih sistema i kontunuiteta usluga i servisa generalno, a pogotovo u vrijeme globalne pandemije koronavirusa - kazao je Kahriman.

Govoreći o aktivnostima te kompanije u prethodnom periodu, podsjetio je da su 27. februara aktivirali Štab civilne zaštite koji ima dva primarna cilja - prvi je zaštita zdravlja radnika "BH Telecoma", a drugi obezbjeđenje kontinuiteta svih usluga i servisa koje "BH Telecom" pruža.

- U tom kontekstu smo slijedili mjere koje su nadležni organi nakon toga donijeli i rekao bih da je stanje telekomunikacionog sistema, naše infrastrukture i kapaciteta je odlično i nemamo nikakvih ispada i sistemi funkcioniraju besprijekorno - naglasio je Kahriman.

Prošireni kapaciteti

Od početka pandemije, kako je dodao zabilježili su povećan promet podatkovnog saobraćaja u fiksnoj mreži, te su shodno tome proširili kapacitete. Napomenuo je da ne očekuju nikakve rizike u vezi komunikacija i telekomunikacijskih usluga koje pruža "BH Telecom". Kada je riječ o zaposlenima u toj kompaniji, organizirali su i rad od kuće, rad u fizički odvojenim grupama koje administriraju pojedine sisteme. 

Kompanija BH Telecom je, po njegovim riječima, kao tehnološki lider u situaciji koja nas je zadesila ocjenila da može na određeni način pomoći društvenoj zajednici i svim svojim korisnicima.

Milion maraka za respiratore

Među ostalim, kada je riječ o porodičnom segmentu korisnika usluga, kako je dodao, otključali su sve sadržaje kako bi zadržali ljude kod kuće što je jako važno u smislu poštivanja mjera. Omogućili su i forsiraju digitalne kanale, pa svi korisnici "BH telecoma" mogu zahtjeve za osnovnim i dodatnim uslugama obaviti iz svog doma putem digitalnog šaltera, jedne nove funkcionalnosti koju je BH Telecom obezbjedio.

Što se tiče poslovnih korisnika, kako je dodao, zajedno s partnerima Cisco i Microsoft omogućili su besplatno korištenje različitih, u ovom trenutku veoma potrebnih alata.  

Napomenuo je da su jučer, u skladu s njihovom inicijativom koju je podržala Vlada FBiH, za pet bolnica uplatili po 200.000 KM za nabavku respiratora. 
NA VRH