DOBRE VIJESTI

Satler: EU najavila paket pomoći za BiH od 80,5 miliona eura

Satler je ocijenio da je Koordinaciono tijelo BiH, na čijem je čelu bio ministar sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudin Radončić, napravilo odlučne korake

Satler je istaknuo da će EU, osim zdravstvenom sektoru u BiH, pomoći i privredi. Avaz

Avaz.ba

5.4.2020

Zemlje EU pomoći će BiH u borbi protiv koronavirusa i do polovine aprila očekuje se prva isporuka respiratora, a podržat će i oporavak privrede, izjavio je šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johhan Sattler).

On je za Srnu istaknuo da je u ovakvoj situaciji važno raditi zajedno i da je EU najavila paket pomoći od 80,5 miliona eura za BiH. 

- Paket uključuje sedam miliona eura za hitne medicinske potrebe, ugovor za prva dva miliona eura već smo potpisali s našim partnerom UNDP-om. Ova pomoć već pristiže u BiH - rekao je Satler.  

Podijeljeni testovi

Prema njegovim riječima, ove sedmice podijelili su 7.500 testova na Covid-19 kantonalnim bolnicama u Sarajevu, Mostaru i Tuzli te Zavodu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjoj Luci, kao i 15.000 vizira za zdravstvene radnike u cijeloj BiH.

- Već u prvoj polovini ovog mjeseca očekujemo prvu isporuku respiratora - dodao je Satler.

Istaknuo je da će EU, osim zdravstvenom sektoru u BiH, pomoći i privredi te da će 73 miliona eura unutar paketa pomoći biti dodijeljena za socioekonomski oporavak.

- Fokus će biti na očuvanju radnih mjesta u firmama koje su najviše pogođene, poput onih u sektoru turizma i transporta - pojasnio je.


Već u prvoj polovini ovog mjeseca očekujemo prvu isporuku respiratora. Avaz

On je ukazao i na poziv BiH da se priključi aktivnostima Unije u nabavci medicinske opreme, u kojima države članice zajednički učestvuju kroz interne mehanizme EU, da bi zemlje u regionu mogle lakše da nabave neophodnu medicinsku opremu.

- Veoma mi je drago i da je BiH odlučila da se pridruži inicijativi Transportne zajednice i CEFTA-e za zelene prioritetne trake, čiji je cilj da ubrza isporuku neophodne robe regionu - istaknuo je Satler.

On je ocijenio da su političari u BiH u protekle tri sedmice pokazali jedinstvo i efikasnost, kao i to da mogu postići dogovore i preduzeti korake u krizi poput ove, u šta su mnogi prije mjesec možda i sumnjali.

- Imam utisak da rade naporno na tome da utvrde potrebe, primarno u zdravstvenom, ali i u ekonomskom sektoru. Ali, moramo imati na umu da ova pandemija još nije dostigla svoj vrhunac u BiH - rekao je Satler.

On je ukazao da su nadležne vlasti u BiH preduzele niz bitnih mjera s obzirom na to da je vrijeme od presudne važnosti, ali da se mora održavati ravnoteža između mjera i poštivanja osnovnih sloboda i ljudskih prava.

- Situacija je ozbiljna i zahtijeva solidarnost, saradnju i odgovornost svih, kako građana, tako i političkih lidera. Prilično sam ohrabren dosadašnjim visokim nivoom saradnje i koordinacije koju su vlasti u BiH pokazale tokom proteklih sedmica, uprkos nekoliko manjih poteškoća -  rekao je Satler.

Dodao je da nijedna zajednica ili grad, kao ni zemlja, ne mogu da se same izbore protiv ovog virusa.

Satler je ocijenio da je Koordinaciono tijelo BiH, na čijem je čelu bio ministar sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudin Radončić, napravilo odlučne korake, dok se se vlasti na svim nivoima potrudile da, radi općeg dobra, nesuglasice ostave po strani.

- Ono što je bilo veoma pozitivno jeste zajedničko obraćanje članova Predsjedništva BiH građanima. Sada se moramo pobrinuti da se ovaj dobar posao i saradnja nastave - poručio je Satler.


Poziv na jedinstvo

Komentirajući činjenicu da je Vijeće ministara BiH usvojilo budžet za ovu godinu, koji je planiran prije epidemije koronavirusa, Satler je rekao da je u ovoj krizi važno da BiH ima "mjerodavan budžet koji se može iznijeti sa svim zahtjevima".

U tom smislu, budžet koji je isplaniran na godišnjoj osnovi, treba se prilagoditi krizi prouzrokovanoj koronavirusom. Nadam se da će već početkom naredne sedmice članovi Predsjedništva BiH postići dogovor o budžetu - rekao je Satler. 

Građane BiH, sve nivoe vlasti i zvaničnike Satler je pozvao na jedinstvo i solidarnost.

- U ovoj situaciji, veoma je važno da radimo zajedno, da sarađujemo i budemo solidarni. Evropska unija i u prošlosti je bila uz vas u teškim situacijama, kao što je to bio slučaj poslije poplava 2014. Tako je i danas. U ovome smo svi zajedno. I samo zajedno možemo pobijediti ovu pošast - poručio je Satler.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.