ISTRAŽUJEMO

Registracija vozila nije produžena zbog eko-taksi

Odlukom predviđeno da se za vozila čija je potvrda o registraciji istekla poslije 15. marta produži važenje registracije do 30. aprila zbog pandemije

Tehnički pregled obavezan i za vrijeme pandemije koronavirusa. Avaz

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

5.4.2020

Slovenija je u doba pandemije koronavirusa građanima omogućila da ne moraju razmišljati o produženju registracije za vozila. U toj državi donesena je odluka da se istekle registracije ne moraju produžavati sve do 16. maja.

Dobra namjera

Sličnu namjeru imalo je i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH. Državni ministar Vojin Mitrović predložio je ovakvu odluku na prošloj sjednici Vijeća ministara BiH koja je održana 1. aprila, ali je odbijena uz obrazloženje da se izjašnjavanje odgađa zbog toga što je iznesen zahtjev da se prijedlog Odluke dodatno usaglasi s Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija zbog primjedbi koje su iznesene.  

- Ministarstvo je predložilo donošenje odluke o produženju važenja registracije vozila u BiH. Odlukom bi se, za vozila koja su registrirana, a čija je potvrda o registraciji istekla poslije 15. marta 2020. godine, produžilo važenje registracije do 30. aprila 2020. – kazali su za „Avaz“ iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Dodali su da je razloga za ovakvu mjeru mnogo.

- Jedan od osnovnih razloga je otežano obavljanje tehničkih pregleda. Drugi razlog jeste fizički kontakt sa zaposlenima u postupku registracije. Također, jedan problem predstavlja i zakonska obaveza da se po isteku registracije, ako nije produžena, tablice vrate nadležnom organu unutrašnjih poslova – pojasnili su.

Mitrović: Predložio mjeru na sjednici Vijeća ministara BiH. Avaz

Eko-taksa

Kako nezvanično saznajemo, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija na prvu je prihvatilo ovu inicijativu, ali je odustalo nakon što su shvatili da će ostati bez eko-takse koju FBiH nezakonito ubire od građana FBiH prilikom registracije vozila.

Nanić: IDDEEA funkcionira bez poteškoća. Avaz

Nanić: Lični dokumenti u zakonskom roku

Direktor Agencije za identifikacione dokumente BiH (IDDEEA) Arif Nanić kazao je za „Avaz“ da je drastično smanjen broj zahtjeva građana za izdavanje identifikacionih dokumenata. Ali, svaki građanin, kaže, može podnijeti zahtjev, IDDEEA funkcionira bez poteškoća i poštuju se svi zakonski rokovi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.